Vital Kamerhe opgesloten in Makala na vele uren te zijn ondervraagd (CongoForum)


KINSHASA – De kabinetschef van president Tshisekedi, Vital Kamerhe, is woensdag meer dan zes uur lang ondervraagd en dan voorlopig aangehouden. Kamerhe werd overgebracht naar de gevangenis van Makala in Kinshasa, signaleren Radio France Internationale en andere bronnen. De politicus werd ondervraagd over de besteding van middelen die moesten dienen om dringende werken in Congo uit te voeren in het kader van een noodprogramma van Félix Tshisekedi.

Vital Kamerhe was onlangs uitgenodigd om naar het parket te komen, en uiteindelijk gaf hij gevolg aan die uitnodiging. Zowat zes uur lang moest hij vragen beantwoorden over zijn rol bij de uitvoering van het 100 dagen-programma van het staatshoofd. Tshisekedi lanceerde dat programma toen hij een maand of twee aan de macht was, in maart 2019.

Ngo’s en het middenveld hadden erover geklaagd dat de diensten van de president opdrachten en contracten hadden toegekend zonder zich veel aan te trekken van de normale procedures. Organisaties zoals ODEP (dat de overheidsuitgaven screent) en het Collectif Amka vermoedden dat er veel geld in verkeerde zakken was verdwenen. Tot september 2019 controleerde Kamerhe de financiën van het 100 dagen-programma, zegt het parket. Iets wat ook de aanhangers van president Tshisekedi onderschrijven.

Volgens gerechtelijke bronnen kon Kamerhe gisteren zijn ondervragers niet overtuigen. Ook al arriveerde hij wel met een ‘dik dossier’. Kort voor 19.00u werd Kamerhe door de politie overgebracht naar de gevangenis. Sommige van zijn medestanders en naasten vergezelden hem bij deze tocht.

‘Kamerhe wordt gediaboliseerd’

De UNC, de partij van Kamerhe, kan niet lachen met de hele gang van zaken. Zij vindt dat Vital Kamerhe wordt ‘gediaboliseerd’ en dat er een hetze tegen hem wordt gevoerd. Normaal gezien zou Kamerhe in 2023 kandidaat worden voor het presidentschap. De huidige president, Tshisekedi, zou hem dan moeten steunen. Zo werd het eerder afgesproken.

“Aan onze UDPS-vrienden zeggen wij dat dit niet eerlijk is”, aldus Sele Yemba, woordvoerder van de UNC. “We weten dat Vital Kamerhe ten onrechte wordt beschuldigd en dat men hem wil besmeuren. Zo behandel je geen politieke bondgenoot. Wij klagen deze houding aan”.

Het bezoek van Kamerhe aan het parket had gisteren tot gevolg dat honderden mensen zich daar verzamelden. Aanhangers, kaderleden van de UNC, parlementairen, zelfs medewerkers van ministeriële kabinetten. En dit onder het toeziend oog van de politie. Pas na een aantal uur trad de politie met traangas op, om de mensen uiteen te drijven. In het kader van de strijd tegen het coronavirus zijn samenscholingen van meer dan 20 personen verboden. Er vielen al 20 doden op een totaal van 183 officieel bekend gevallen.

Keerpunt in strijd tegen straffeloosheid

Advocaat Georges Kapiamba van de vereniging ACAJ (Association d’accès à la justice) ziet de actie tegen Kamerhe als ‘een keerpunt’ en als een teken dat de autoriteiten toch iets willen doen aan de straffeloosheid in Congo. ACAJ is blij dat het gerecht in dit dossier optreedt. “Wij zullen justitie blijven steunen”, aldus Kapiamba. “Zij schrijft nu een nieuwe pagina in de strijd tegen straffeloosheid, met name als we praten over economische misdrijven”.

Waarom is Kamerhe voorlopig opgesloten in Makala ? Georges Kapiamba heeft daar een uitleg voor: “Als hij wordt vrijgelaten, kan hij zijn officiële positie gebruiken om sommige getuigen uit het dossier te beïnvloeden of het vervolg van het onderzoek te bemoeilijken”.

© CongoForum, 09.04.20

Beeld: Vital Kamerhe

Bron: Ouragan FM

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.