Zuid-Kivu: heropflakkering van geweld in Ruzizivlakte (CongoForum)

BUKAVU – Het burgerbeschermingscomité van het gewest Uvira (provincie Zuid-Kivu) klaagt de heropflakkering aan van het gewapend banditisme in de Ruzizi-vlakte. Er is sprake van diefstallen en inbraken in de stad Uvira, gevallen van kidnapping, wegblokkades in de vlakte en op het weggedeelte naar het noordelijke Lemera evenals tussen de Ruzizi en de middenplateaus nabij Uvira. Ook wordt gewag gemaakt van verdachte verplaatsingen van gewapende mannen, mogelijk Burundese rebellen. Dat bericht Radio Okapi.

Juvénal Twaibu, animator van het plaatselijke comité, luidt de alarmbel over de voedselveiligheid van de plattelandsbevolking als niets wordt gedaan om die toegenomen activiteit van gewapende groepen een halt toe te roepen. Hij maakt ook melding van schermutselingen tussen het 341ste bataljon van de Congolese strijdkrachten en vermoedelijke strijders van de Mai-Mai in Rushira, nabij Luberiza. Volgens plaatselijke bronnen zou dat gebeurd zijn toen aanvallers poogden om grazende koeien te stelen.
Daarbij losten ze een aantal salvo’s die de nabije Congolese soldaten alarmeerden. Het leger reageerde meteen met tegenvuur en ging de aanvallers achterna tot in de bergen bij Nyamutiri.

De aanvallen door gewapende bandieten gebeuren steeds frequenter, vooral dan langs de as Bwegera-Nyamutiri-Rubanga-Lemera waarbij telkens de burgerbevolking het doelwit is. Toen donderdag dan ook nog eens Mai-Maichef Kijangala met een dertigtal strijders werd gesignaleerd in het dorp Mubere (groepering Kigoma ten westen van Sange, provincie Tanganyika) brak daar meteen paniek uit onder de burgerbevolking.

Volgens luitenant-kolonel Melchior Yande, commandant van het 122ste snelle interventiebataljon, werd deze militieleider onlangs tijdens operaties van het Congolese leger uit het woud van Kahanda verjaagd. Maar door de stopzetting van de militaire operaties (als gevolg van de cornamaatregelen?, nvdr) is de veiligheid nu niet langer gegarandeerd. Deze militiechef maakt daar nu meteen misbruik van om naar Mubere en die omgeving terug te keren.

Moord

Vrijdag werd de dominee van een lokale kerk in Kagege (eveneens groepering Kigoma) ontvoerd door gewapende lui toen hij op de terugweg van Sange naar zijn huis wou terugkeren. In de nacht van donderdag op vrijdag werd een lid van de nationale Congolese politie afgemaakt door niet nader geïdentificeerde gewapende mannen. Dat gebeurde toen hij van wacht was in de politiepost van Luvungi (vlakbij het drielandenpunt Congo-Rwanda-Burundi, nvdr). De misdadigers maakten het wapen van het slachtoffer buit alvorens te verdwijnen.

Voor het lokale burgerbeschermingscomité komt door deze geweldincidenten de voedselveiligheid in de zone in het gedrang omdat nu immers niet alleen al het grensverkeer met Burundi verboden is maar de vermeende Burundese rebellen bovendien tientallen hectares met maniok in brand hebben gestoken op de heuvels boven het dorp Kirinye.

© CongoForum, 05.04.20 (PVb)

Beeld: uit de Ruzizi-vlakte
Bron: Radio Maendeleo

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.