Maniema: maatschappelijk middenveld wil inclusieve vredesdialoog (CongoForum)

KINDU – Het ‘nieuw maatschappelijk middenveld’ van de provincie Maniema zegt samen met vijf mensenrechtenorganisaties neen tegen een gewapende oplossing van gemeenschapsconflicten.

De organisaties hebben in een gezamenlijk officieel document opgeroepen tot een inclusieve dialoog tussen de politiek-bestuurlijke autoriteiten. De voorzitter van het ‘nieuw maatschappelijk middenveld’ van Maniema, Revocat Mukubwa, bevestigt dat deze vreedzame en inclusieve dialoog de enige weg blijft om tot een duurzame vrede te komen, bericht Radio Okapi. Het zuiden van Maniema wordt momenteel geconfronteerd met toenemende onveiligheid, vooral in de streek van Kabambare.

“We hebben dit document, waarin wordt opgeroepen tot een vreedzame en inclusieve dialoog voor duurzame sociale en economische vrede, op tafel gelegd om de totaal onveilige situatie en de ernstige mensenrechtenschendingen in Kabambare aan te pakken. Neen aan een gewapende oplossing van conflicten tussen gemeenschappen! We roepen luid en duidelijk dat we de autoriteiten van de provincie, de nationale autoriteiten, de gemeenschap van Bangu-Bangu als geheel en het bedrijf BANRO allemaal kunnen bijeenbrengen om een duurzame vrede te zoeken. Omdat iedere oorlog alleen rond een tafel eindigt “, zei de voorzitter van het nieuwe maatschappelijk middenveld nog vastberaden.

Zolang alle spelers niet rond de tafel komen, zal het geweld aanhouden, waarschuwt Revocat Mukubwa: “Zolang we niet aan een tafel zitten, zullen er altijd wegversperringen zijn, gewapende mannen die huizen binnenvallen, er zullen allerlei vormen van misbruik zijn. Daarom vragen we aan alle autoriteiten, aan iedereen die een beetje gezag heeft, om campagne te voeren voor deze dialoog”.

© CongoForum, 05.06.20 (rok)

Beeld – bron: Congofrance

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.