“Nationale kiescommissie moet worden gedepolitiseerd”, zegt activist Ben Bryant (CongoForum)

KINSHASA – De jonge mensenrechtenactivist Ben Bryant stelt dat de nationale onafhankelijke kiescommissie (CENI) volledig moet worden geleid door personen die vrij zijn van politieke invloeden, met name leden uit het maatschappelijk middenveld. Bryant denkt onder meer aan vertegenwoordigers van Congolese burgerbewegingen. Volgens de activist belemmert de benoeming van vertegenwoordigers van politieke partijen de onafhankelijkheid van de nationale kiescommissie.

Ben Bryant pleit voor een hervorming van de wet die de werking van de kiescommissie regelt: “Waar hij of zij ook vandaan komt, de voorzitter van het CENI kan niet zelfstandig werken, vermits het Bureau van de instelling voornamelijk bestaat uit vertegenwoordigers van politieke partijen.”

“Fixatie op individuen”

Al geruime tijd bestaat er controverse over de benoeming van de opvolger van Corneille Nangaa aan het hoofd van de CENI. Bryant: “Als er zand in de machine is gekomen, dan is dat omdat geloofsgemeenschappen gehaast waren om een kandidaat te benoemen, terwijl activisten van burgerbewegingen en andere groepen uit het maatschappelijk middenveld streden voor een hervorming”. De mensenrechtenactivist vind dat sommige geloofsgemeenschappen zich nu vooral fixeren op individuen.

Volgens Ben Bryant zou de nieuwe voorzitter van de CENI een Congolees moeten zijn met bewezen ervaring in verkiezingstechnieken. “Het moet een man of vrouw zijn met een uitgesproken cv, niet iemand die door politieke partijen wordt gedragen”.

© CongoForum – Daniel Aloterembi, 06.29.20 (rok)

Beeld: Ben Bryant

Bron: CongoForum / Daniel Aloterembi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.