Congolese reacties op de spijtbetuiging van koning Filip (CongoForum)

KINSHASA – Koning Filip heeft in een recente, historische brief aan president Félix Tshisekedi zijn diepste spijt betuigd over een aantal feiten van geweld en wreedheden, met name ten tijde van Leopold II. Enkele reacties van Congolezen.

Marie-Ntumba Nzeza, de Congolese minister van Buitenlandse Zaken:

Zij is blij omdat de koning erkent dat de Congolezen niet werden gerespecteerd in hun menselijke waardigheid. “De beste wensen die Congo en zijn bevolking konden krijgen bij 60 jaar onafhankelijkheid. Balsem op het hart van het Congolese volk. Dit is een stap vooruit die de vriendschappelijke relaties tussen beide landen een boost zal geven. Het is ook een sterke socio-psychologische fundering die, stapje voor stapje, onze kijk op onszelf zal veranderen. Via koning Filip legt België nu de basis voor een diepgaande verandering”.

Carbone Beni van de burgerbeweging Filimbi:

“Een historische stellingname, maar er moet nog meer gebeuren. De gemeenschappelijke geschiedenis moet in de twee landen worden onderwezen”.

Bienvenu Matumo van de burgerbeweging Lucha, deelt deze kijk:

“België moet wel nog enkele stappen zetten. Er waren vele economische misdrijven maar ook schendingen van de mensenrechten, ten tijde van Leopold II en in Belgisch-Congo. Er moet werk worden gemaakt van een herstellingsmechanisme, dat nieuwe relaties met België kan doen groeien. Spijt is niet genoeg, we hebben echte excuses nodig”.

Matumo erkent overigens dat er nu generaties zijn die de koloniale periode zelfs niet meemaakten.

© CongoForum, 03.07.20

Beeld: Marie-Ntumba Nzeza

Bron: Actualité.cd

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.