Désiré Tshimbekoy van partij Envol: “Voorgestelde hervorming justitie is schending Grondwet” (CongoForum)

KINSHASA – Zowel in Kinshasa als in andere Congolese steden is er al verzet geweest tegen de wetsvoorstellen van Aubin Minaku en Garry Sakata, allebei van het FCC. Die voorstellen mikken op een hervorming van het gerecht. Vorige week hebben sommige Kinois zelfs verhinderd dat de leden van de Nationale Assemblee zouden vergaderen om de drie wetsvoorstellen te bespreken.

Désiré Tshimbekoy is een kaderlid bij de oppositiepartij Envol. CongoForum vroeg hem om zijn commentaar op de gang van zaken.

“Envol is sterk gekant tegen deze aanpak, gezien de flagrante en opzettelijke schending van artikelen 152 en 220 van de Grondwet. We moedigen het Congolese volk aan om waakzaam te zijn en elk verderfelijk en roofzuchtig initiatief te verhinderen dat alleen moet dienen om feiten ongestraft te laten”.

De politieke partij van Delly Sesanga vreest, net als vele anderen, dat de voorstellen het gerecht ondergeschikt zullen maken aan de uitvoerende macht, met name omdat de minister van Justitie grote macht zou krijgen.

Tshimbekoy roept op tot dialoog. Hij vindt dat politieke klasse via een dialoog moet komen tot andere hervormingen, die de instellingen stabieler maken en de jonge Congolese democratie versterken.

Eerder deze week sprak president Félix Tshisekedi de Congolese bevolking toe naar aanleiding van 60 jaar onafhankelijkheid. Hij onderstreepte daarbij zijn wil om de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht te waarborgen.

© CongoForum – Daniel Aloterembi, 30.06.20 (rok)

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.