Congolese mensenrechtenactiviste Françoise Sabuni Chikunda krijgt prijs van VN-vluchtelingenorganisatie (CongoForum)

KINSHASA – De Congolese mensenrechtenverdedigster Françoise Sabuni Chikunda heeft voor Afrika een prijs gekregen van de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR. Dat meldt Radio Okapi. Het gaat om de zogeheten Nansen-prijs.

Françoise Sabuni Chikunda, die ook lerares is, heeft een vrouwencentrum opgericht dat slachtoffers van seksueel en gendergebonden geweld helpt. Er zijn ook prijzen uitgereikt aan mensen uit Azië, Europa en het Midden-Oosten.

Volgens UNHCR weerspiegelen het werk en de toewijding van de vier regionale winnaars voor de bescherming van ontwortelde mensen de gevoeligheid en de geest van Fritdjof Nansen. Die laatste was de eerste Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen.

Fritdjof Nansen was een vermaard wetenschapper, poolreiziger en staatsman, beroemd om zijn doorzettingsvermogen in tijden van tegenspoed. De Nansen Refugee Award van de UNHCR eert individuen, groepen en organisaties waarvan het werk veel verder gaat dan hun professionele verplichtingen om vluchtelingen, intern ontheemden en staatlozen te beschermen.

Adviseur en vertrouwelinge

De 49-jarige Françoise Sabuni Chikunda kwam drie jaar geleden aan in het vluchtelingenkamp Nakivale in Oeganda. Voor de honderden vrouwen die op de site wonen en seksueel gebonden geweld hebben meegemaakt, is zij hun raadgever en vertrouwelinge. “Ik wil ze helpen om de problemen die ze hebben meegemaakt te vergeten, zodat ze een nieuw leven kunnen beginnen”, aldus Françoise Sabuni Chikunda.

Tijdens de genocide in Rwanda in 1994 overleefde de Congolese een brute aanval. Ook later werd ze geconfronteerd met geweld, folteringen, verkrachting. Militieleden ontvoerden haar in Congo en gebruikten haar daar als slaaf. “Ik heb veel meegemaakt … ik verloor mijn huis, mijn familie, mijn baan … alles”, vertelde Françoise. “Ik ben meerdere keren verkracht. Mijn man en mijn vier kinderen zijn vermoord.”

Haar eigen beproeving bracht de Congolese ertoe contact te zoeken met andere slachtoffers van geweld, te beginnen met een groep van slechts 10 vrouwen die bij haar thuis bijeenkwamen. Ze deelden hun ervaringen en concentreerden zich vooral op de stappen die ze moesten nemen om hun leven weer op te bouwen.

Het werk van deze mensenrechtenverdedigster wordt ondersteund door de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR, via haar partnerorganisatie, de ‘American Council for Refugees’, die in 2018 de ruimte bood aan Françoise om het vrouwencentrum van Kabazana in Oeganda op te richten.

Sinds de oprichting van dat centrum hebben meer dan 1.000 vrouwen een opleiding genoten om zelf geld te leren verdienen, bijvoorbeeld met naaien, koken, knutselen, haarkappen en landbouw.

© CongoForum, 22.09.20 (rok)

Beeld: Françoise Sabuni Chikunda

Bron: UNHCR

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.