Nationaal Park Virunga: geboorte van een gorilla-tweeling bij de Nyakamwe-familie (CongoForum)

GOMA – Een team van parkwachters die op een opvolgings- en monitoringmissie waren, ontdekte afgelopen maandag de geboorte van een gorilla-tweeling bij de Nyakamwe-familie in het nationaal park van Virunga. Deze geboorten vonden plaats in het Bukima-gebied, in de Mikeno-sector, in de provincie Noord-Kivu.

Het Nationaal Park Virunga ligt in het oosten van de Democratische Republiek Congo, tegen de grens met Oeganda en Rwanda, en was het eerste nationaal park van Afrika. In 1979 is Virunga door UNESCO op de werelderfgoedlijst gezet.

Parkwachter Jacques Katutu was samen met collega’s afgelopen maandag op het terrein. “Na anderhalf uur lopen kwamen we het lokalisatieteam tegen dat in het bos op ons wachtte. Van daaruit volgden we samen de familie om het bevallen vrouwtje te identificeren. Slechts een paar minuten later werd het vrouwtje gevonden, het was Gato die bevallen was van een tweeling”.

Gato is een van de oudste vrouwtjes in de Mikeno-sector. Haar ouders en de precieze geboortedatum zijn niet goed gekend. Gato moet een van de gorilla’s zijn van de Rugendo-familie die in 1994 gewend waren geraakt aan de menselijke aanwezigheid in Jomba. Ze kreeg haar eerste baby in januari 1995. Gato is moeder van 8 gorilla’s: Mukunda (1995), Mahindure (2002), Kanyaruhunga (2005), Kanyangara (2009), Balingene (2013), Mulegalega (2016) en de tweeling (2020), en ze zijn allemaal in leven, bevestigde de communicatiedienst van het Nationaal Park Virunga aan CongoForum.

Een andere tweeling werd in 2016 geboren in het Nationaal Park Virenga, bij de familie Bageni. De geboorte van de Gato-tweeling brengt het aantal gorilla’s in de Nyakamwe-familie op 16 individuen. Sinds januari 2020 zijn er al 12 gorillageboorten geregistreerd in verschillende families in de Mikeno-sector.

© CongoForum – Paulin Munyagala, 24.09.20 (rok)

Beeld – bron: CongoForum / Congolese pers

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.