Katholieke bisschoppen spreken vernietigende taal over huidige bestuur van Congo (CongoForum)

Priester Donatien Nshole, woordvoerder van de bisschoppenconferentie (CENCO).

KINSHASA – De katholieke bisschoppen hebben zich vernietigend uitgelaten over de manier waarop de DR Congo momenteel wordt bestuurd. Op een persconferentie van de bisschoppenconferentie (CENCO) was te horen dat de overheidsinstellingen geblokkeerd worden door geregelde conflicten tussen de spelers die samen de coalitie aan de macht (FCC-CACH) vormen.

De bisschoppen vinden dat de politieke spelers blijk geven van een tegen de borst stuitende onverschilligheid terwijl het land op de rand van het failliet staat. In het dossier van de nationale kiescommissie (CENI) constateren ze dat er vooral kunstgrepen worden uitgevoerd om die commissie te kunnen controleren en dat er geen consensus is over hervormingen van het kiessysteem.

Er is ook onvrede over het frequente onveiligheid in Ituri, de Kivu en Tanganyika. Slachtpartijen in sommige gebieden doen de bevolking daar wegvluchten.

De CENCO wil dat de regering een officieel verzoek richt om een speciaal straftribunaal voor Congo te laten oprichten. Dat straftribunaal moet dan de personen berechten die worden verantwoordelijk geacht voor massale schendingen van de mensenrechten die zijn gedocumenteerd in het “Mapping Rapport”.

Tot slot vraagt de CENCO nog aan de politici om zich op een serieuze manier dienstbaar te maken voor het algemeen belang.

© CongoForum – Freddy-Marcel Bononga, 19.10.20

Beeld – bron : CongoForum, Congolese pers

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.