Humanitaire coördinator en Zweedse ambassadeur bezoeken Kasaï (CongoForum)

KANANGA – De humanitaire coördinator van de Verenigde Naties (VN), David Mclachlan-Karr, en de Zweedse ambassadeur Henric Rasbrant, evenals functionarissen van diverse VN-agentschappen, kwamen gisteren in Kananga aan voor een tweedaags bezoek. Voor Mclachlan-Karr gaat het om een “beoordelingsmissie”, laat Radio Okapi weten. Kasaï ligt in het centraal-zuiden van de Democratische Republiek Congo.

“Dit is een gezamenlijke missie om de politieke, sociale en economische situatie in Kasaï te beoordelen. En het is ook de bedoeling om onze programma’s hier te evalueren met de steun van het ‘Peacebuilding Fund’. Het gaat om een beoordelingsmissie, we zullen de gouverneur ontmoeten om te praten over de prioriteiten voor de ontwikkeling van Kasaï. We zullen de komende dagen ook een aantal projecten op het terrein bezoeken ”, aldus de humanitaire coördinator.

Mclachlan-Karr deelde ook mee dat de VN hun aanwezigheid in Kasaï moeten versterken naarmate de VN-vredesmacht haar troepen daar geleidelijk afbouwt. Naar verluidt is met de Congolese regering afgesproken dat Monusco in de provincie gestadig zal worden ingekrompen.

“In deze context moeten we ervoor zorgen dat we de aanwezigheid van de Verenigde Naties hier in Kasaï versterken. Met name de agentschappen, fondsen en programma’s. We zullen met de kantoren hier samenwerken om onze programmering voor de ontwikkeling van de vijf Kasaï-provincies te versterken ”.

De delegatie had ondertussen een ontmoeting met de provinciale minister van Onderwijs, die als interim-gouverneur optreedt. De delegatie zal een bezoek brengen aan Dibaya en Tshikapa, waar een ontmoeting met de provinciale autoriteiten plaatsvindt.

© CongoForum, 17.11.20 (rok)

Beeld – bron: Radio Okapi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.