Leïla Zerrougui (Monusco): “Oorlog alleen brengt geen vrede, justitie moet ook haar werk doen” (CongoForum)

BENI – “Oorlog alleen brengt geen vrede, justitie moet ook haar werk doen en iedereen moet betrokken worden”. Dat waren de woorden van de nummer één van de VN-vredesmacht Monusco, Leïla Zerrougui, na een recente ontmoeting met de burgemeester van de stad Beni (Noord-Kivu), zo meldde Radio Okapi. Volgens Zerrougui zijn militaire operaties alleen niet genoeg om tot duurzame vrede te komen. Iedereen moet op zijn of haar niveau meewerken om vrede te bevorderen en krachten tegen te werken die de vrede belemmeren.

“Door de gebeurtenissen in de streek van Beni is er veel nodig om de vrede te herstellen”, aldus Leïla Zerrougui. Oorlog voeren tegen milities en rebellengroepen volstaat niet. Ook justitie en politie moeten hun werk doen.  Verder zijn er projecten die ontwikkeling in de hand werken en die gemeenschappen dichter tot elkaar brengen. “We moeten veel dingen doen, ontwikkeling is een deel van wat er moet gebeuren om de vrede te herstellen”.

Zerrougui stelt vast dat buitenlandse gewapende groepen al jaren in de streek van Beni blijven bestaan. “Dat kan omdat er medeplichtigen zijn”, aldus de hoge VN-functionaris, die iedereen oproept om te helpen om “de verantwoordelijken te identificeren”.

Wie niet wil meewerken, moet onder druk worden gezet, luidt het. “De buitenlanders moeten naar huis terugkeren, en de Congolezen die iets verkeerds hebben gedaan, moeten zich verantwoorden voor het gerecht. En dan zullen ze hun straf ondergaan, zoniet ondergaan ze militaire operaties”.

© CongoForum, 13.11.20 (rok)

Beeld – bron: Radio Okapi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.