Tshikapa: maatschappelijk middenveld ongerust over oversteek Kasaï-rivier (CongoForum)

TSHIKAPA – Maatschappelijke organisaties in Kasaï (een provincie in het centraal-zuiden van de Democratische Republiek Congo) maken zich zorgen over de omstandigheden waarin de Kasaï-rivier nu moet worden overgestoken, sinds de brug over de rivier in oktober is ingestort.

Elke ochtend worden werknemers, handelaars, leerlingen en studenten die in de gemeente Kele wonen, gedwongen een manier te vinden om de Kasaï-rivier over te steken en naar het stadscentrum te gaan, berichtte Radio Okapi.

Volgens Eddy Mbonge, actief in het maatschappelijk middenveld in Tshikapa, worden inwoners van de stad, die zich van de ene oever van de rivier naar de andere willen verplaatsen, gedwongen om bootjes (pirogues) te gebruiken. Dat levert vooral bij kinderen veiligheidsproblemen op. De bootjes kunnen kapseizen, met alle risico’s van dien, aldus Mbonge.

De gouverneur van Kasaï, Dieudonné Pieme, zegt dat de provinciale regering al maatregelen heeft getroffen om een ​​veilige oversteek van mensen mogelijk te maken. Volgens Pieme zijn er twee vaartuigen ingelegd om mensen te vervoeren: “Ik kan bevestigen dat de boten die door de provinciale overheid worden gehuurd inderdaad operationeel zijn. Zelf ben ik nu niet in Tshikapa”. De gouverneur gaat ervan uit dat de ingehuurde vaartuigen ook varen. Als zou blijken dat dit niet het geval is, wil hij wel de provinciale diensten laten controleren.

Tshikapa is een stad in het zuiden van de Democratische Republiek Congo. Ze ligt aan de samenvloeiing van de Tshikapa en de Kasaï.

© CongoForum, 13.11.20 (rok)

Beeld – bron: Radio Okapi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.