Proces Rossy Tshimanga: vrouwen uit Kinshasa reageren op de veroordeling van politievrouw Carine Lokeso (CongoForum)

KINSHASA- Het vonnis is binnen. Carine Lokeso, adjunct-commissaris en een andere politieagent werden veroordeeld tot “levenslange gevangenisstraf” voor de moord op Rossy Mukendi (foto). In de straten van Kinshasa gaven vrouwen hun mening over de zaak aan Actualité.cd.

“Ik ben zeer verheugd met deze aankondiging. Zoals elke ouder kan ik de pijn voelen van de familieleden van Rossy Tshimanga bij de aankondiging van de dood van hun zoon. Wie zou zo’n man, die in de bloei van zijn leven stond en investeerde in het welzijn van zijn gemeenschap, willen verliezen? Ik ben echt blij te vernemen dat justitie eindelijk uitspraak heeft kunnen doen in deze zaak”, aldus Clarisse Banda, manager van een levensmiddelenwinkel.

Marie-Madeleine Mokenzi en Josée Lokadi zijn ook blij met deze beslissing van het hof. Ze argumenteren ieder op verschillende manieren. “Deze zaak gaat niet over een vrouw die wordt veroordeeld. Het gaat over een politievrouw, een wetshandhaver die berecht en veroordeeld is tot levenslange gevangenisstraf op grond van de feiten die tegen haar zijn ingebracht. Carine Lokeso verdiende het om naar de gevangenis te gaan voor moord. Dit is één voorbeeld, maar afgezien van dit geval zou het Congolese rechtsstelsel zich steeds meer moeten richten op gevallen waarin dodelijke wapens worden gebruikt bij een vreedzame demonstratie. Het verkiezingsjaar nadert en daar moeten we rekening mee houden,” waarschuwt Marie-Madeleine Mokenzi, een verkoper van gerecycleerde koelboxen.

Josée Lokadi, die op enkele meters afstand van mevrouw Mokenzi zat, voegde daaraan toe: “Het is goed dat de daders van deze daad zijn veroordeeld, maar we moeten het daar niet bij laten! Carine Lokeso was niet de enige politieagent. Wie gaf het bevel om de demonstraties te onderdrukken? Er moeten sancties worden opgelegd aan al degenen die de bevelen hebben gegeven. Het menselijk leven is heilig en de staat moet in staat zijn het te verdedigen”.

Compensatie

Voor Anaëlle Esanga, studente aan het Institut Supérieur d’Informatique Programmation et Analyse (ISIPA), is het noodzakelijk “ja tegen de veroordeling en ja tegen de schadeloosstelling van zijn familie” te zeggen, want, zo vervolgt zij, “Rossy is weg, en met hem al zijn projecten en zijn inspanningen. De Congolese staat moet voor zijn familie zorgen om dit verlies goed te maken. Een veroordeling alleen is niet genoeg.”

Rossy Mukendi, initiatiefnemer van het Collectief 2016, werd op 25 februari 2018 doodgeschoten toen hij deelnam aan een demonstratie die was opgezet door katholieke leken om geloofwaardige verkiezingen te eisen. Hij heeft een graad in internationale betrekkingen behaald aan de Nationale Pedagogische Universiteit (UPN) en was assistent aan dezelfde universiteit.

© CongoForum, 13.01.22

Beeld-bron: Congolese media

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.