Vital Kamerhe zal ‘flinke tijd’ in Europa doorbrengen (CongoForum)

KINSHASA – Politicus Vital Kamerhe (UNC) heeft maandag Kinshasa verlaten, met een gecharterd vliegtuig. Dat gebeurde allemaal zeer discreet, bericht Actualité.cd.

“Zelfs op de luchthaven was niet iedereen op de hoogte van de operatie”, luidt het. Kamerhe kreeg van de Congolese overheid de toestemming om het land te verlaten. Bijna een maand geleden werd hij voorwaardelijk vrijgelaten uit de cel, na een borg van 500.000 dollar te hebben betaald.

Kamerhe’s persoonlijke assistent, zijn arts en zijn echtgenoten waren ook aan boord van het vliegtuig. Volgens diverse bronnen reisde Kamerhe naar Frankrijk om zijn ademhalingsproblemen daar te laten behandelen. Het is niet bekend wanneer hij zal terugkeren naar de DR Congo. Volgens zijn entourage zal hij toch ‘een flinke tijd’ in het buitenland verblijven.

Vital Kamerhe werd op 20 juni 2020 veroordeeld tot 20 jaar dwangarbeid omdat hij veel overheidsgeld in eigen zak had gestoken. De straf werd nadien verminderd tot 13 jaar dwangarbeid. Kort na de veroordeling verbleef Kamerhe al niet meer in de gevangenis. Officieel was dat ‘om gezondheidsredenen’.

Medebeklaagde Samih Jammal kreeg eerst een celstraf van 20 jaar, maar die werd nadien herleid tot 6 jaar. En voor Jeannot Muhima werd de oorspronkelijke straf van 2 jaar gevangenis verminderd tot 1 jaar. Muhima is weer een vrije burger. Samih Jammal zit nog altijd vast, maar dan wel in een medisch centrum in Kinshasa.

© CongoForum, 05.01.22 (db)

Beeld-bron: Twitter.com

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.