28.10.06 Lunda Bululu over Congo, Bemba en de verkiezingscampagne. (Le Potentiel)

 

Hier volgt een ingekorte versie van andere elementen uit het interview in de vorm van een monoloog.

 

Lunda Bululu:

De Democratische Republiek Congo komt van zeer ver: democratisch bij geboorte, vervolgens meerdere decennia autocratisch, vandaag zit zij in een leerproces naar democratie. En waar gaat ze naar toe? Ze zal gevormd worden naar de wil van het volk en zijn leiders. Ik blijf het herhalen: als het Congolese volk zijn lot niet in eigen handen neemt, als het gelooft dat zijn politieke, sociale en economische ontwikkeling een zaak van andere volkeren en de internationale gemeenschap is, zal het altijd, en zeker, evolueren naar de integrale en duurzame onderontwikkeling.

Het verloop van de kiescampagnes voor 30 juli en zelfs van 29 oktober tonen aan dat extreme armoede van een volk moeilijk samen gaat met democratie. Spijtig genoeg werd deze campagne gekenmerkt door incidenten in meerdere provincies. Dit helaas met de medeplichtigheid van de publieke macht. Ik mag hopen dat een geest van tolerantie en de organisatie van geloofwaardige verkiezingen, m.a.w. verkiezingen zonder fraude of andere onregelmatigheden, het klimaat tijdens de wachtperiode voor en, vooral, na de publicatie van de resultaten kunnen kalmeren.

Ik verwacht van de Onafhankelijke kiescommissie dat ze deze keer wel eerlijke, vrije, transparante, democratische en geloofwaardige verkiezingen organiseren. Daarom moet ze de kiezerslijsten voor de stembureaus uithangen, de aanwezigheid van getuigen en nationale en internationale waarnemers verzekeren, een kopie van het proces-verbaal aan de getuigen van de partijen geven, het door laatstgenoemden laten tekenen, het proces-verbaal voor het stembureau uithangen, geen fictieve stemcentra meer oprichten, het Congolse volk informeren over het juiste aantal extra stembulletins en hun eventueel gebruik rapporteren in het proces-verbaal, verbieden om met potlood te stemmen, de analfabeten, blinden en door leeftijd gehandicapten hun stem vrij laten uitbrengen.   

Het nationaal uitvoerend comité van mijn partij, RSF, kwam tot de conclusie dat Jean-Pierre Bemba Gombo degene is die de voorwaarden vervult om president van de DR Congo te worden. Een ideale president heeft niemand, geen enkel land. Anders zouden er aarde paradijzen op deze wereld zijn.  

 

© Le Potentiel – Marcel Lutete, 27.10.06 (gs)

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.