Congo eist tekst en uitleg over ‘bloedertsen’ van Apple (CongoForum)

KINSHASA – Twee internationale kabinetten van advocaten hebben, in opdracht van de Congolese regering, deze week een rapport gepubliceerd waarin de clandestiene ontginning van ‘bloedertsen’ in Congo wordt aangeklaagd. Het rapport geeft informatie over ernstige schendingen van de mensenrechten in Congolese mijngebieden en onderstreept de ‘medeplichtigheid’ van de internationale gemeenschap aan de bloedbaden in het oosten van Congo.

De advocaten van Robert Amsterdam en William Bourdon hebben op basis van het rapport de onderneming Apple in gebreke gesteld. Ze eisen van algemeen directeur Tim Cook tekst en uitleg over het gebruik van tin, tantalium en tungsten, ertsen die clandestien worden ontgonnen in Congo. Apple heeft drie weken de tijd om te antwoorden, bericht Actualité.cd.

In het rapport worden vraagtekens gezet bij de oorsprong van de ertsen die Apple gebruikt voor zijn producten. Dikwijls worden die ertsen gekocht in Rwanda, waar ze maar weinig voorkomen.

Het gaat om ertsen die dienen voor producten uit de elektronica, de auto-industrie, de luchtvaart en de sector van de hernieuwbare energie. Veel van deze grondstoffen worden vanuit Congo naar Rwanda gesmokkeld. Deze circuits leveren geld op voor gewapende groepen, die aan de basis liggen van humanitaire en ecologische crisissen in Congo.

President Félix Tshisekedi en zijn regering willen, aldus Actualité.cd, een einde maken aan de clandestiene ontginning en verkoop van Congolese grondstoffen. Ze willen eerst proberen te onderhandelen met Apple, en pas daarna gerechtelijke stappen overwegen. Als Apple niet op tijd bevredigende antwoorden geeft, kunnen de advocaten een gerechtelijke procedure starten.

© CongoForum, 26.04.24 (db)

Beeld – bron: Radio Okapi/J. Ngandu

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.