Wereldmalariadag in Congo: aantal gevallen zakt nauwelijks (CongoForum)

KINSHASA – Ook in de DR Congo werd op 25 april Wereldmalariadag ‘gevierd’. Het is een dag die wordt gebruikt om het publiek te sensibiliseren rond malaria en om te informeren over alles wat er gebeurt om de ziekte te voorkomen en bestrijden.

Het Congolese ministerie van Volksgezondheid maakt zich zorgen over de cijfers, constateert Actualité.cd.

Voor het jaar 2022 werden in Congo bijna 27,3 miljoen gevallen van malaria geregistreerd. In 13,3 miljoen gevallen ging het om kinderen onder de 5 jaar, in 1,2 miljoen gevallen betrof het zwangere vrouwen. Er stierven toen bijna 25.000 mensen, onder wie bijna 17.000 kinderen onder de 5 jaar.

In 2023 was de trend min of meer gelijkaardig, zegt minister Roger Samuel Kamba. Toen waren er bijna 27,7 miljoen gevallen van malaria en meer dan 24.300 overlijdens.

De minister van Volksgezondheid hoopt naar ‘nul gevallen’ te kunnen gaan, maar dat zal niet spontaan gebeuren. “We moeten allemaal tegen malaria vechten door ons anders te gedragen. Huishoudens, families, gemeenschappen moeten allemaal meedoen aan de strijd zodat we ooit in een Congo zonder malaria kunnen leven.”

Volgens een rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie over 2023 behoort Congo tot de 29 landen in de wereld waar 95% van alle gevallen van malaria voorkomen.

© CongoForum, 26.04.24 (db)

Beeld – bron: Radio Okapi/J.Bompengo

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.