Alexis Thambwe Mwamba wordt nieuwe senaatsvoorzitter (CongoForum)

KINSHASA – Alexis Thambwe Mwamba is vandaag verkozen tot nieuwe voorzitter van de Congolese Senaat. Hij scoorde 65 van de 108 stemmen, bericht Radio Okapi. Thambwe Mwamba was de kandidaat van het FCC, het politieke platform van ex-president Joseph Kabila. Zijn tegenstrever Modeste Bahati Lukwebo, een dissident van het FCC, haalde 43 stemmen.

De nieuwe senaatsvoorzitter werd op 6 mei 1943 geboren in Longa (Maniema). Hij studeerde rechten aan de Universiteit van Burundi en arbeidssociologie aan de Université libre de Bruxelles (ULB). De man is verder advocaat aan de balie van Kinshasa 2.

Ten tijde van Mobutu bekleedde Thambwe Mwamba hoge functies bij het mijnbouwbedrijf SOMINKI, de spoorwegen, de Banque commerciale zaïroise (BCZ) enzovoort. Hij was ook een aantal keer minister.

Bij de machtsovername door het AFDL van Laurent Désiré Kabila (1997) vluchtte Thambwe Mwamba naar Brussel, in 1998 sloot hij zich aan bij de RCD-rebellen. Nog later schaarde hij zich bij Jean-Pierre Bemba. Bij de oprichting van het FCC werd hij lid van dat platform (van Kabila).

Onomstreden is Thambwe Mwamba zeker niet. Zo wordt hij bijvoorbeeld beticht van oorlogsmisdaden en misdrijven tegen de menselijkheid. Op 10 oktober 1998 werd een vliegtuig van Congo Airlines met 50 personen aan boord neergeschoten door het RCD. Thambwe Mwamba claimde destijds die aanval namens de beweging waarin hij prominent actief was, het RCD.

In de Congolese Senaat zijn vandaag nog andere functies in gevuld. Zo werd ex-premier Samy Badibanga bijvoorbeeld verkozen tot ondervoorzitter. Hij versloeg daarmee Evariste Boshab, die dezelfde functie ambieerde.

© CongoForum, 27.07.19

Beeld: Alexis Thambwe Mwamba
Bron: VAC Radio

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.