Belgische steun voor ontwikkelingsprogramma’s in Congo: zowat 100 miljoen euro in 2018 (CongoForum)

KINSHASA – Als je alle vormen van steun optelt, besteedde België in 2018 naar schatting zowat 100 miljoen euro aan ontwikkelingsprogramma’s in de DR Congo. Dat verklaarde Philippe Bronchain onlangs naar aanleiding van de Belgische Nationale Feestdag op 21 juli. Hij is zaakgelastigde bij de Belgische ambassade in Kinshasa.

Al deze steun had betrekking op 11 van de 26 Congolese provincies, meldt Zoom Eco. De centen dienden om de familiale landbouw te ondersteunen en om de water- en stroomvoorziening te helpen verbeteren. Maar er ging ook steun naar het beroepsonderwijs (om Congolezen te helpen om werk te vinden), de gezondheidszorg (onder meer de strijd tegen ebola), de bestrijding van seksueel geweld en de aanpak van de slaapziekte.

Volgens Bronchain bleven beide landen ‘intens’ samenwerken in de voorbije twaalf jaar. Geruchten over een afbouw van de ontwikkelingssamenwerking met Congo worden ontkend. “Congo zal de eerste begunstigde van de Belgische ontwikkelingshulp blijven. België zal zijn Congolese partner blijven bijstaan”.

Er is niet alleen de officiële ontwikkelingssamenwerking. Veel Belgische ngo’s en universiteiten werken samen met de Congolezen. België steunt ook instellingen van de VN en multilaterale organisaties. Jaarlijks komen hooggeschoolde Congolezen opleidingen volgen in de Belgische ambtenarij. Om nog te zwijgen van de inspanningen die veel kleinere verenigingen en werkgroepen doen voor projecten in Congo (de 4de pijler).

De Belgische regering heeft ook aandacht voor ontheemden in Congo. Zo werd de humanitaire steun met 50% opgetrokken naar 25 miljoen euro.

© CongoForum, 23.07.19

Beeld- bron: Flickr

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.