‘Illegale taksen’ zitten Congolees middenveld behoorlijk dwars (CongoForum)

KINSHASA – Het Congolese middenveld klaagt geregeld over taksen of heffingen die illegaal worden geïnd door de migratiedienst (DGM). De strijd tegen deze taksen is nu ook aan de gang in Goma, in Oost-Congo, bericht Radio France Internationale.

Het collectief Amka en de burgerbeweging Lucha stellen deze praktijken sinds een aantal weken aan de kaak. De gouverneur van Noord-Kivu zegt inlichtingen te verzamelen over de gang van zaken. De gouverneur klaagde zelf over deze praktijken toen hij nog gewoon parlementslid was.

Het burgercollectief Amka protesteerde tegen het feit dat passagiers die de boot nemen tussen Goma en Bukavu een ’taks’ van 500 Congolese frank moeten ophoesten. Na een actie hingen de autoriteiten zelf affiches op die aangaven dat deze taks verboden was. Maar de affiches verdwenen weer, en de praktijk werd gewoon hervat.

Bij de DGM is te horen dat er geregeld instructies werden gegeven om een eind te maken aan deze illegale taksen en om een stuk of 40 andere illegale taksen af te voeren die gebruikers of handelaars moesten betalen aan de migratiedienst of andere overheidsdiensten. Maar het personeel van de DGM verdient slecht, met een loon van niet veel meer dan 100 dollar voor een inspecteur. De taksen zijn een heel lucratieve bron van extra inkomsten.

De burgerbewegingen protesteren ook tegen andere taksen of kosten die soms moeten worden betaald, bijvoorbeeld voor een laisser-passer voor de Economische Gemeenschap van de Grotemerenlanden (CEPGL).

© CongoForum, 22.07.19

Beeld – bron: La Prunelle RDC

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.