Kananga : persbond UNPC roept op om diverse meningen aan bod te laten komen (CongoForum)

KANANGA – De provinciale voorzitter van de persbond UNPC in Centraal-Kasaï, Adelly Kabasubabu, heeft de journalisten opgeroepen om blijk te geven van tolerantie en pluralisme in de media. Hij deed zijn oproep maandag naar aanleiding van de Wereldpersdag.

Adelly Kabasubabu vindt het spijtig dat journalisten zich voor de kar van politieke spelers laten spannen. Soms volstaat een biertje al om een journalist zover te krijgen dat hij bericht over een bepaalde politieke figuur, meldt Radio Okapi. Volgens Kabasubabu zijn er te veel journalisten die het beroep niet correct uitoefenen.

De provinciale UNPC-voorzitter vraagt meer verantwoordelijkheidsgevoel aan zijn collega’s en wijst erop dat de pers moet fungeren als ‘vierde macht’. Als er geen sterke oppositie of geen ernstig parlement is, moet de pers vaak andere stemmen aan bod laten, klinkt het.

De pers heeft als taak om machthebbers en opposanten in de gaten te houden en zo nodig te bekritiseren, aldus Adelly Kabasubabu. “Radio, tv en sociale media kunnen soms zelfs de loop van de geschiedenis veranderen”.

Journalisten hebben ook de plicht om het te melden als personen zich ten onrechte voordoen als beroepsjournalist.

© CongoForum, 23.07.19

Beeld : Congolese journalisten
Bron : Le Temps

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.