Bloedvergieten in Beni: er komt geen einde aan, en de bevolking is het beu (CongoForum)

BENI – Félix Tshisekedi is begin dit jaar aangetreden als nieuwe Congolese president. Hij had beloofd om het hoofdkwartier van het leger naar Beni (Noord-Kivu) te verplaatsen, om zo de gewapende bendes beter te bestrijden. Maar van die belofte kwam nog niets in huis, bericht Deutsche Welle.

In de voorbije dagen werden al weer minstens 12 personen afgeslacht in de streek van Beni; 24 mensen zijn vermist. Het geweld van allerlei bendes en milities tegen de burgers houdt gewoon aan.

Vertegenwoordigers van het middenveld manifesteerden woensdag om te tonen dat ze er de buik van vol hebben. Zij stapten in Beni naar het plaatselijke hoofdkwartier van de VN-vredesmacht (Monusco). Lewis Saliboko was erbij: “Wij willen aan de rest van de wereld laten zien dat we de veelvuldige moordpartijen beu zijn. Monusco is hier nu al jaren en beweert te ijveren voor een terugkeer van de vrede. Maar wij zien die terugkeer van de vrede helemaal niet. Mensen worden nog altijd de keel overgesneden zoals beesten, er zijn nog altijd kidnappings. Wij willen aan Monusco zeggen: ga gewoon naar huis als jullie je beloftes toch niet houden”.

Belofte niet gehouden

La Voix des Sans Voix (VSV), één van de grote Congolese mensenrechtenverenigingen, roept de Congolese autoriteiten op om het hoofdkwartier van het leger effectief naar Beni te brengen. Dat was namelijk een belofte van Félix Tshisekedi, gedaan tijdens de verkiezingscampagne in 2018.

Rostin Manketa, directeur van VSV, weet dat Tshisekedi niet al te veel bewegingsvrijheid heeft: “Door de context waarin onze president moet werken, kan hij de gedane belofte niet nakomen. Hij had inderdaad beloofd om het hoofdkwartier van de strijdkrachten naar Beni te verplaatsen, maar er is niets gebeurd. Wij wijten dat aan de context, aan de rare coalitie waarmee hij moet werken. Hij heeft de handen niet vrij. Wij denken dat hij nog niet de controle uitoefent over onze veiligheidstroepen”.

Slachtpartijen zijn er geregeld in de provincie Noord-Kivu, en elders in het oosten van Congo. Het Congolese middenveld is de gang van zaken grondig beu, te meer daar president Tshisekedi meer energie lijkt te (moeten) steken in het verdelen van de macht met zijn voorganger Joseph Kabila. Een nieuwe regeringsploeg is er nog altijd niet. Wel een nieuwe premier, Sylvestre Ilunga Ilunkamba. Die zou, in principe, een frisse wind moeten laten waaien. Maar zal dat gebeuren?

De bevolking heeft ook de indruk dat de internationale gemeenschap meer begaan is met de strijd tegen ebola dan met het bestrijden van de gewapende bendes en rebellen.

© CongoForum, 08.08.19

Beeld – bron: Congo Actuel

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.