Bloedvergieten in streek van Yumbi : 25 mannen aangehouden (CongoForum)

KINSHASA – Het krijgsgerecht heeft een aantal personen opgepakt die zich in de wouden verborgen hielden. Deze personen worden gelinkt met de slachtpartijen in de streek van Yumbi (eind 2018).

De opgepakte personen hebben bekentenissen afgelegd en zijn naar Kinshasa overgebracht, meldt Radio France Internationale. Het gaat om 25 mannen.

De 25 zouden zijn gevat in de wouden in de provincie Mai Ndombe. Ze zouden mee de slachtpartijen in Yumbi op hun geweten hebben. Eén van de verdachten zou zelfs een officier van de veiligheidsdiensten zijn. Hij zou informatie hebben gegeven die sommige ‘officials’ in opspraak kan brengen.

Kort na de slachtpartijen in Yumbi namen duizenden burgers de vlucht naar Congo-Brazzaville of naar eilandjes in de Congorivier. Sommigen verborgen zich in de wouden.

Eerste onderzoek van Monusco sprak van meer dan 1.000 doden. Het krijgsgerecht moet ophelderen wat er precies allemaal is gebeurd. Het geweld heeft hoe dan ook te maken met spanningen tussen twee bevolkingsgroepen, de Banunu en de Batende. De Batende voelden zich geprovoceerd door de begrafenis van een chef van de Banunu naast het graf van zijn vader.

© CongoForum, 05.08.19

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.