Overbevolking gevangenissen: commissierapport nu bij minister van Justitie (CongoForum)

KINSHASA – De minister van Justitie, Rose Mutombo, heeft gisteren, dinsdag, een rapport ontvangen van een speciale commissie die er kwam om na te denken over oplossingen voor de aanzienlijke overbevolking in de Congolese gevangenissen. Het gaat om een commissie die eind maart op de been werd gebracht.

De commissie bestond voornamelijk uit rechters van het Hof van Cassatie, andere vertegenwoordigers van diverse geledingen van het gerechtelijk apparaat en de algemene inspectie van de gerechtelijke diensten, aldus Actualité.cd.

Justin Kibamba Moke, de voorzitter van de commissie die ook voorzitter is van het Hof van Cassatie, is tevreden over het gepresteerde werk. Volgens hem werden meer dan 1.700 gevangenen, burgers en militairen, vrijgelaten. Meer details staan in het afgeleverde rapport.

1.700 vrijgelaten gevangenen is echter niet zoveel wanneer je weet dat alleen al de centrale gevangenis van Kinshasa meer dan 14.000 gedetineerden telt. “We kunnen natuurlijk geen mensen vrijlaten om ze vrij te laten”, zegt Kibamba Moke. “Er zijn ook veroordeelden die gewoon hun straf moeten uitzitten.” De voorzitter van de commissie vindt dat de leden hun werk naar vermogen hebben gedaan, op basis van de normen. “Het resultaat is er”, klinkt het.

De commissie vindt dat deze oefening regelmatig zou moeten plaatsvinden om echt effect te hebben. Er moeten ook nieuwe gevangenissen worden gebouwd. In een stad als Kinshasa laten vonnissen vaak lang op zich wachten omdat er te weinig rechters zijn. De commissie vraagt aan de minister van Justitie om dit probleem sneller aan te pakken.

Op een recente ministerraad kreeg minister Mutombo van president Félix Tshisekedi de opdracht om nauw samen te werken met de Hoge Raad voor de Magistratuur. Het is belangrijk om veel minder snel mensen te laten arresteren. De rechtbanken moeten ook vlugger hun werk gaan doen zodat er minder vertragingen zijn.

Stanis Bujakera Tshiamala, journalist bij Actualité.cd, zat zelf een aantal maanden lang opgesloten in de gevangenis van Makala in Kinshasa. In die situatie ervaarde hij zelf de onmenselijke omstandigheden waarin de gedetineerden daar opgesloten zitten.

© CongoForum, 08.05.24 (db)

Beeld – bron: Radio Okapi/Marc Maro Fimbo

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.