Kisangani: ziekenhuis is weer open maar artsen geven hun strijd niet op (CongoForum)

KISANGANI – De artsen van het ziekenhuis van Kisangani, die al acht dagen hebben gestaakt, wachten nog altijd op antwoorden op hun verzuchtingen. Gisteren, maandag, werd de dialoog hervat tussen de artsen en de autoriteiten. Na afloop van de bijeenkomst liet de provinciale regering van Tshopo weten dat het ziekenhuis weer open gaat. Sinds 12 augustus 2019 werden alleen nog zeer bejaarde patiënten daar behandeld als gevolg van de acties.

De eisen van de artsen blijven dezelfde, stelt Radio France Internationale. Ze eisen meer veiligheid voor het ziekenhuispersoneel en het vertrek van de directeur. Die laatste zou geld in eigen zak hebben gestoken en zou stakers hebben bedreigd met ontslag.

Abibu Sakapela, vice-gouverneur van Tshopo, had maandag een ontmoeting met de stakers. Volgens de vice-gouverneur wordt het werk nu hervat. De autoriteiten zullen alle eisen en verzuchtingen bekijken, luidt het. Ze willen ook zoeken naar ‘gepaste maar duurzame’ oplossingen.

In Oost-Congo hebben diverse gebieden te lijden van de ebola-epidemie. Voor de overheid in Tshopo was het ondenkbaar om het ziekenhuis in Kisangani gesloten te laten blijven.

De artsen zijn bereid om weer aan het werk te gaan maar verwachten wel stevige antwoorden van de overheid. Als we binnen de 15 dagen geen bevredigende antwoorden krijgen, zullen we zeker opnieuw actievoeren, zegt dr. Mateus Gamba.

Momenteel kunnen inwoners van Kisangani dus opnieuw in het ziekenhuis terecht.

© CongoForum, 20.08.19

Beeld – bron: Vision de midi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.