Lage lonen en weinig werkingsmiddelen irriteren Congolese rechters mateloos (CongoForum)

LUBUMBASHI – De Congolese rechters willen pas het werk hervatten wanneer hun nieuwe loonbarema effectief wordt toegepast. Volgens dat nieuwe barema moet een rechter minstens 1.800 dollar per maand verdienen. Maar in werkelijkheid gaat het eerder om 700 dollar per maand. De rechters klagen dat er van alles ontbreekt om degelijk te kunnen werken en zeggen dat ze geen werkingsmiddelen van betekenis hebben.

Er wordt nu op diverse plaatsen in Congo gestaakt door rechters. Volgens syndicalisten worden de rechters beschuldigd van corruptie als gevolg van de slechte arbeidsomstandigheden.

In het gerechtsgebouw in Lubumbashi (Haut-Katanga) was maandag alles dicht, bericht Radio France Internationale. Alleen de procureur en de voorzitter van de rechtbank waren op post. De meeste stakers bleven in hun auto’s zitten voor het gerechtsgebouw. Ook in Lubumbashi wordt aangedrongen op betere lonen.

Naar verluidt zijn de rechters ‘wakker geschoten’ en is de emmer nu méér dan vol. “Zij worden uitgescholden voor corrupten, dieven, clochards. Er is zelfs geen justitie”.

Simpele werkmiddelen als pennen, papier, meubilair ontbreken al te vaak. Formeel vertegenwoordigen de werkingskosten echter 70% van het totale budget voor justitie. In de praktijk zouden heel wat leidinggevenden met eigen middelen artikelen aankopen. De voorziene werkingsmiddelen blijken eerder een fictie.

De vakbonden uit de sector willen nu de voorzitter van de Hoge Raad voor de Magistratuur ontmoeten.

© CongoForum, 06.08.19

Beeld: gerechtsgebouw in Lubumbashi
Bron: Radio Okapi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.