Nieuw geweld eist bijna 30 mensenlevens in provincie Ituri (CongoForum)

BUNIA – In enkele dagen tijd zijn in de provincie Ituri bijna 30 mensen om het leven gekomen. Alleen al in de nacht van woensdag op donderdag werden 13 burgers gedood, meldde de VN-vredesmacht in Congo (Monusco). De doden vielen bij wel drie aanvallen.

Volgens een persbericht van de vredesmacht hadden de aanvallers het gemunt op ontheemde burgers nabij een tijdelijke basis van de VN-blauwhelmen. Bij hun vlucht sloegen de aanvallers ook toe in twee dorpen, waar ze ook mensen om het leven brachten. In de nacht van dinsdag op woensdag verloren 15 personen het leven.

Monusco zegt dat het blijkbaar bewust de bedoeling is om ontheemden en zeer kwetsbare burgers te treffen.

In juni kwamen wel 160 mensen om het leven in het territorium Djugu, ten noorden van de hoofdplaats Bunia. Het geweld daar dreef 400.000 mensen op de vlucht volgens officiële statistieken. De slachtpartijen worden toegeschreven aan een plaatselijke militie, geleid door een zeker Ngudjolo. Begin juli zei president Félix Tshisekedi dat er een militaire operatie zou komen om de milities in Djugu uit te schakelen of op zijn minst kleiner te maken.

Tussen 1999 en 2003 vielen in Ituri tienduizenden doden door geweld tussen bevolkingsgroepen. Dat conflict kwam tot een einde toen een Europese troepenmacht onder Frans commando ingreep. Het conflict speelde zich af tussen de Lendu, voornamelijk landbouwers, en de Hema, voornamelijk veetelers.

Sinds eind 2017 stak het geweld weer de kop op, wat velen deed vluchten, ook naar buurland Oeganda. De plaatselijke overheid hebben het niet graag over een hernieuwd conflict tussen Hema en Lendu. Zij vraagt zich wie de hand kan hebben in dit nieuwe geweld. Deze provincie aan de grens met Oeganda en Zuid-Soedan heeft veel goud en olie.

© CongoForum, 20.09.19

Beeld: ontheemden in Ituri
Bron: Unicef

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.