Wereldbank wil ‘antenne’ oprichten in de Kasaï (CongoForum)

KINSHASA – De Wereldbank hoopt binnen afzienbare tijd een ‘antenne’ uit te bouwen in de regio van de Kasaï, meer bepaald in de stad Kananga. Die antenne zou moeten dienen om ontwikkelingsprojecten in vijf Congolese provincies te helpen realiseren.

Een delegatie van de Wereldbank is momenteel op bezoek in de regio, bericht Radio France Internationale. Deze delegatie moet onderzoeken welke acties voorrang moeten krijgen.

De vice-gouverneur van de provincie Centraal-Kasaï, Ambroise Kamukuni, is blij met de plannen van de Wereldbank om uit te wisselen met de provincies en zo beter hun noden te leren kennen.

Volgens dr. Michel Muyudi (Wereldbank) is het makkelijker om dringende behoeften van de bevolking in kaart te brengen door regio’s en provincies te bezoeken. De vijf provincies die samen de Kasaï vormen behoren tot de negen Congolese provincies waar de bevolking het armst is.

Een handelaar in Lodja vertelt over grote projecten die in het slop raakten, scholen in lamentabele toestand, te weinig ziekenhuizen, wegen die nauwelijks die naam waardig zijn. Het geweld veroorzaakt door Kamwina Nsapu vernielde bovendien de weinige infrastructuur die er was. De Kasaï, lang een bolwerk van de oppositie, werd vele jaren lang verwaarloosd, klaagt een oude politicus die hoopt op verandering nu Félix Tshisekedi president is.

President Tshisekedi, de regering en het middenveld zijn het allemaal eens over een aantal uit te voeren projecten. De meeste van die projecten dateren nog uit de tijd van Mobutu. De waterkrachtdam van Katende is zo’n project dat erg tot de verbeelding spreekt. Ten tijde van Mobutu hadden notabelen al wat geld ingezameld voor die dam.

De Kasaï-rivier is één van de belangrijkste bijrivieren van de Congorivier. Op die rivier zijn er heel wat watervallen waarmee je elektriciteit kan opwekken. Het potentieel wordt geschat op 685 megawatt. Maar in de Kasaï wordt momenteel amper 16.000 kWh opgewerkt, bijzonder weinig dus. Terwijl zo’n 16% van de Congolezen in dit deel van het land woont.

Sinds 2001 is over het project in Katende al een akkoord tussen de Congolese regering en Indiase partners. Op een aantal momenten werd er ook gewerkt. Maar in 2016 viel alles helemaal stil door de problemen met de strijders van Kamwina Nsapu.

Tshisekedi wilde in het kader van zijn ‘eerste 100 dagen’ ook een aantal wegen laten heraanleggen of opknappen. Eerder had de Wereldbank al een aantal plannen laten voorbereiden. Maar de wegen in kwestie werden nooit heraangelegd. “Als er zelfs met een president van de UDPS niets gebeurt, wordt het wanhopig voor Congo”, is te horen bij iemand uit het middenveld.

© CongoForum, 10.09.19

Beeld: de werf in Katende
Bron: Business et Finances

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.