Advocaten van Mbandaka voeren actie wegens gedrag parketmagistraten (CongoForum)

MBANDAKA – De advocaten, verbonden aan het ‘Tribunal de grande instance’ in Mbandaka (Equateur), hebben woensdag actie gevoerd door geen zittingen bij te wonen. Ze verlieten de zittingszalen om te protesteren tegen de magistraten van het openbaar ministerie, die vaak te laat arriveren op zittingen van de rechtbank.

Het laattijdig toekomen van het openbaar ministerie is nadelig voor de activiteiten van de raadslieden en voor hun cliënten, legt stafhouder Richard Mwamba uit.

“Volgens de wet begint een zitting om 9.00u. Vanaf dat uur moet iedereen aanwezig zijn: de zetelende rechter, de parketmagistraten, de advocaten. De zitting moet dan kunnen starten. Wanneer advocaten te laat arriveren, stellen ze vast dat er al is beraadslaagd en dat de cliënt wordt gestraft, dat hij bij verstek wordt veroordeeld. Dat is het probleem. Wij verwachten dat de parketmagistraten ook op tijd komen”.

De waarnemende procureur, Alfred Kandi, maakt gewag van ‘een misverstand’. Volgens Kandi waren de parketmagistraten naar de bank gegaan om hun loon te ontvangen. “Rond 10.00u waren ze al in de zittingszaal”.

De procureur belooft een herhaling van het incident te voorkomen, bericht Radio Okapi. “Ik denk niet dat dit misverstand zich nog zal voordoen”, luidt het.

© CongoForum, 31.10.19

Beeld – bron : Radio Okapi / John Bompengo

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.