Congo vraagt officieel aan EU en VS om sancties op te heffen (CongoForum)

KINSHASA – De DR Congo heeft aan de Europese Unie en de VS gevraagd om de sancties tegen sommige belangrijke Congolezen op te heffen. Volgens Radio Okapi werd het verzoek vorige week op de VN-Mensenrechtenraad geformuleerd door minister van Mensenrechten André Lite.

De sancties houden in dat tegoeden zijn bevroren en dat de betrokken Congolezen geen inreisvisum kunnen krijgen voor de EU en de VS. Congo is van mening dat het vermoeden van onschuld niet werd gehanteerd en stelt dat de sancties moeten worden opgeheven zonder daar voorwaarden aan koppelen.

Minister André Lite kantte zich formeel tegen de sancties ‘omdat die het internationale recht schenden’. “Alle experts kunnen het daarover eens zijn”. Volgens Lite werden de geviseerde Congolezen nooit benaderd en hadden ze geen kans om zich te verdedigen.

De mensenrechtenvereniging ASADHO wil dat de sancties onverminderd blijven gelden. “Als de EU ooit haar sancties wil schrappen, moeten deze bekende Congolezen worden berecht in Congo. De feiten die tot de sancties leidden, veroorzaakten de dood van sommige Congolezen”.

De EU-sancties dateren van eind 2016 en mei 2017. Ze hadden te maken met het belemmeren van het verkiezingsproces en het schenden van de mensenrechten. Kinshasa vroeger eerder al aan de EU om haar sancties in te trekken, maar desondanks werden de maatregelen verlengd tot 12 december 2019.

© CongoForum, 09.10.19

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.