Congolese ngo’s: sancties tegen bekende Congolezen moeten blijven! (CongoForum)

KINSHASA – Vier Congolese ngo’s zijn van mening dat het niet opgaat om de Europese en Amerikaanse sancties tegen een aantal bekende Congolezen af te voeren. Het gaat om Filimbi, Lucha, ASADHO en de nieuwe anticorruptiebeweging Unis.

De VS hebben onlangs laten horen dat ze niet van zin zijn om de afgekondigde sancties in te trekken. Maar de Europese Unie zou dat wel overwegen, en dat maakt de ngo’s ongerust. De huidige Congolese autoriteiten willen graag dat alle sancties verdwijnen.

Eind 2018 verlengde de EU haar sancties tegen een aantal Congolezen met een jaar. Die sancties slaan op 14 personen, die onder meer het Congolese verkiezingsproces zouden hebben ondermijnd. Het gaat om een aantal kabilisten, onder wie Emmanuel Ramazani Shadary en Kalev Mutond. Diverse figuren uit het veiligheidsapparaat waren rechtstreeks betrokken bij ernstige schendingen van de mensenrechten, onderstrepen Filimbi, Lucha, ASADHO en Unis.

Volgens de ngo’s moeten de betrokken personen op zijn minst voor de rechter verschijnen om verantwoording af te leggen over hun daden.

© CongoForum, 10.10.19

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.