Ituri : 11 ngo’s tonen zich uitermate ongerust over humanitaire situatie (CongoForum)

KINSHASA / BUNIA – Elf internationale ngo’s uiten hun grote ongerustheid over de humanitaire situatie in Ituri. In een persbericht wijzen ze erop dat honderdduizenden mensen in Djugu en Mahagi op de vlucht zijn gegaan; deze ontheemden hebben voedsel, water, onderdak en geneesmiddelen nodig.

De meeste gevluchte mensen verblijven nu bij opvangfamilies, die het zelf al moeilijk hebben. Sommigen beredderen zich in kerken of scholen of zitten in overbevolkte en geïmproviseerde kampementen.

“Het komt voor dat 500 personen één enkel toilet moeten delen”, zeggen de ngo’s. “Soms moeten de ontheemden vuil water drinken dat mogelijk dodelijke ziektekiemen bevat. Velen slapen op de grond in heel precaire optrekjes. Dat vergroot het risico op seksueel geweld voor vrouwen en meisjes”.

Radio Okapi citeert Corinne N’Daw, die bij Oxfam landendirecteur voor de DR Congo is : « De situatie is rampzalig. Talloze kinderen lijden aan ondervoeding. De meeste mensen zijn alles kwijt en hebben de vreselijkste wreedheden gezien. Zij staan nu voor een verschrikkelijk dilemma: niks te eten hebben of hun leven riskeren door terug te keren naar hun velden en akkers”.

Tot overmaat van ramp breekt weldra de periode aan die voorafgaat aan de eerste oogsten. In die periode heerst er vaak schaarste en swingen de prijzen de pan uit.

In de eerste tien maanden van dit jaar ontving Congo amper 35% van de nodige middelen, terwijl er in het land 15,6 miljoen mensen zijn die met ernstige voedselonzekerheid te kampen hebben.

De ngo’s dringen aan op bescherming voor de burgerbevolking en een onmiddelijke stopzetting van alle geweld.

Het communiqué is opgesteld door Action Contre la Faim, AVSI, Danish Refugee Council, Intersos, Mercy Corps, Norwegian Refugee Council, Oxfam, Solidarités International, Tearfund, Trócaire et Welthungerhilfe.

© CongoForum, 18.10.19

Beeld – bron : Oxfam

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.