Mensenrechtengroep ACAJ vraagt onderzoek naar vermogen Joseph Kabila (CongoForum)

KINSHASA – De Congolese mensenrechtenvereniging ACAJ wil dat het gerecht een onderzoek opent naar het vermogen van gewezen president Joseph Kabila en vroegere eerste ministers. Dat melden VOA Afrique en andere bronnen.

ACAJ heeft in dit verband een oproep gericht aan de procureur bij het Grondwettelijk Hof in Kinshasa. Dat heeft Georges Kapiamba, voorzitter van de vereniging, meegedeeld.

Een gelijkaardig verzoek is gericht aan de procureur bij het Hof van Cassatie. Daarin wordt verwezen naar de vermogens van gewezen vicepremiers, ministers en onderministers.

ACAJ is van mening dat de zware middelen moeten worden ingezet om al deze vermogens in kaart te brengen. Diverse van deze mensen hebben nooit hun vermogens aangegeven aan het einde van hun mandaat, aldus Kapiamba. “Ze willen dat niet doen om te verdoezelen dat ze zich clandestien hebben verrijkt en niet de nodige belastingen hebben afgedragen”, luidt het.

De Congolese wet schrijft voor dat het staatshoofd en de leden van de regering hun familiaal vermogen moeten aangeven bij het Grondwettelijk Hof, zowel aan het begin als aan het einde van hun mandaat. Het gaat dan over roerende en onroerende goederen, aandelen, obligaties, bankrekeningen, onbebouwde gronden, bossen, plantages, akkers, mijnen enzovoort.

De nieuwe premier, Sylvestre Ilunga Ilunkamba, bezorgde maandag een verklaring over zijn vermogen aan de griffie van het Grondwettelijk Hof. Hij herinnerde er de leden van zijn regering aan dat zij hetzelfde moeten doen, uiterlijk op 6 oktober aanstaande.

© CongoForum, 02.10.19

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.