Washington is geen voorstander van het opheffen van de sancties tegen vertrouwelingen Joseph Kabila (CongoForum)

WASHINGTON – De Verenigde Staten overwegen niet om de sancties op te heffen tegen vertrouwelingen van de voormalige president van de Democratische Republiek Congo, Joseph Kabila Kabange. Dat zei de speciale gezant van de VS in het gebied van de Grote Meren, Peter Pham.

Volgens Peter Pham “zou de regering Trump haar beslissingen kunnen heroverwegen, vooral als de Congolese justitie de zaak in behandeling neemt”. Hij voegde eraan toe: “De Verenigde Staten zijn klaar om elementen te leveren aan de Congolese rechters”.

Een paar dagen geleden pleitte president Felix Tshisekedi voor het versoepelen van de sancties tegen vertrouwelingen van Joseph Kabila door de Verenigde Staten van Amerika. De voormalige tegenstander en huidige partner van Joseph Kabila vond tijdens een interview op de Franse televisiezender TV5-Monde dat deze sancties werden genomen in een politieke context gekenmerkt door spanningen vóór de verkiezingen.

Felix Tshisekedi is nu de mening toegedaan dat deze maatregelen kunnen worden versoepeld, tenminste voor mensen die niet betrokken waren bij schendingen van de mensenrechten.

Voor de regering-Trump zijn de sancties die met name gericht zijn tegen de voorzitter van de Ceni Corneille Nangaa, de voorzitter van het Grondwettelijk Hof Benoît Lwamba en de voormalige voorzitter van de Nationale Assemblee Aubin Minaku, eerder gelinkt aan de schending van de Rechten van de Mens in de Democratische Republiek Congo.

“Onze sancties zijn niet gerelateerd aan de verkiezingen of de verkiezingsuitslagen. Wel aan overtredingen van de mensenrechten, corruptie en inmenging in het verkiezingsproces ver voor de verkiezingen van 2018,” zei de gezant van Donald Trump.

En Pham voegde eraan toe: “De sancties waren er om het Congolese volk, dat de wil tot verandering uitte, te helpen. De gestrafte mensen zijn diegenen die mensenrechten schonden, corrupt waren, of zich mengden in het verkiezingsproces.”

Voor Washington is er geen sprake van om het verleden glad te strijken voordat de betrokkenen verantwoordelijkheid hebben genomen voor hun daden.

© CongoForum, 02.10.19 (rok)

Beeld : Peter Pham
Bron : Congo Vox

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.