Amerikaanse ambassadeur vraagt aan EU om sancties tegen Congolezen te handhaven (CongoForum)

KINSHASA / BRUSSEL – De Amerikaanse ambassadeur in de DR Congo, Mike Hammer, heeft de Europeanen opgeroepen om hun sancties tegen een aantal bekende Congolezen te handhaven. Het gaat om vertrouwelingen van ex-president Joseph Kabila die betrokken waren bij schendingen van de mensenrechten tussen 2015 en 2018. De Amerikanen hebben eigen sancties tegen een aantal Congolezen, die nog steeds gelden.

Hammer is in Brussel om er te overleggen met Belgische en Europese officials. Vorige week bezocht hij Africom, het hoofdkwartier van het Amerikaanse leger voor Afrika, in het Duitse Stuttgart.

In december 2016 besliste de EU om aan 14 Congolezen geen visa meer te verlenen en hun tegoeden te bevriezen. Dat had te maken met hun betrokkenheid met het onderdrukken van betogingen van opposanten. De Europese sancties werden al eens verlengd.

Zaterdag vroegen 163 Congolese organisaties aan de EU om de sancties zeker te behouden zolang de betrokken Congolezen niet gerechtelijk worden vervolgd.

De Amerikanen willen sancties blijven inzetten corruptie en straffeloosheid. In september zei president Félix Tshisekedi dat hij de mentaliteit wilde veranderen en de corruptie wilde aanpakken zonder nodeloos het verleden van sommigen uit te spitten. Tshisekedi verklaarde toen geen afrekeningen te willen.

© CongoForum, 20.11.19

Beeld : Mike Hammer
Bron : US government

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.