Cholera in opmars in provincie Oost-Kasaï (CongoForum)

MBUJI-MAYI – In Oost-Kasaï doen onrustwekkende berichten de ronde over het toenemend aantal gevallen van cholera. Sinds vorige week zouden er 14 nieuwe gevallen van cholera gemeld zijn in Mbuji-Mayi, waarvan twee met dodelijk afloop, zo meldde Radio Okapi onlangs.

Volgens dokter Jean-Pierre Sumba, de arts die belast is met de strijd tegen de ziekte in de getroffen provincie, steekt de cholera vooral de kop op in landelijke gebieden in de buurt van rivieren en waterlopen. Dr. Sumba is des te meer verontrust over de toename van de gevallen van cholera, aangezien recent in de streek nog belangrijke stappen werden gezet om de ziekte onder controle te krijgen.

“De kwaliteit van het water dat door de bevolking wordt gedronken en gebruikt, is duidelijk problematisch”, steekt Sumba van wal. “Vaak is het rivierwater sterkt vervuild. De lokale bevolking is gewoon om zijn gevoeg in openlucht te doen, maar met de regenval van de afgelopen dagen is een verhoogd niveau aan fecaliën in de rivieren terecht gekomen”.

Jean-Pierre Sumba pleit ervoor om ondanks de recente inspanningen de bevolking nog meer te sensibiliseren. “Het is ontzettend belangrijk om steeds het water voor gebruik te koken, altijd de handen te wassen voor het eten, alle groenten en fruit genoeg te wassen voor consumptie en bij voorkeur warme maaltijden te bereiden en die ook warm op te eten”, besluit Sumba.

© CongoForum, 22.11.19 (evw)

Beeld – bron: MSF Luxembourg

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.