Djugu: campagne promoot geweldloosheid bij Lendu-gemeenschap (CongoForum)

BUNIA – In het territorium Djugu, een deel van de provincie Ituri, is dinsdag campagne gevoerd om de bevolking uit te leggen hoe de vrede beter kan worden verzekerd in de streek. Dat gebeurde meer bepaald in de plaatsen Kobu en Bambou.

Notabelen en traditionele chefs van de Lendu legden aan de mensen uit dat ze beter geweld vermijden en een beroep doen op de bestaande instellingen om hun rechten en belangen te verdedigen, meldt Radio Okapi.

In april van dit jaar was er een zwaar incident waarbij 4 handelaars uit de Lendu-gemeenschap werden vermoord door onbekenden. Deze trieste feiten veroorzaakten andere wreedheden in diverse dorpen in Dugu.

“Geweld lost niets op”, zegt Joel Mandé, verantwoordelijk voor de sector Tatsi. “Er zijn allerlei chefs die iets kunnen doen. Er is ook het gerecht. Naar geweld grijpen is niet nodig. Wij willen dat ook niet. We zullen blijven sensibiliseren. Vandaag brachten we 600 mensen bijeen, en misschien zullen er maar 10 naar ons luisteren. Maar we zullen blijven hameren op de boodschap dat geweld niets oplost en dat mensen het gerecht moeten gebruiken”.

Sinds verscheidene weken is er een tournee langs de dorpen in Djugu bezig om overal de burgers uit te leggen hoe belangrijk een vredescultuur wel is.

© CongoForum, 06.11.19

Beeld – bron : Présidence RDC / Radio Okapi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.