Geregeld gevallen van straatjustitie in Noord- en Zuid-Kivu (CongoForum)

GOMA / BUKAVU – In de provincies Noord- en Zuid-Kivu, in het oosten van de DR Congo, doen zich geregeld gevallen van straatjustitie voor. In amper één maand tijd werden zo drie mensen gedood en verbrand.

Het jongste geval van straatjustitie deed zich op 25 november 2019 voor in het ‘groupement’ Irhambi Katana, in het territorium Kabare, een deel van Zuid-Kivu. De bevolking mobiliseerde daar als één man zonder zich veel aan te trekken van de aanwezigheid van de chefs van de ‘entiteiten’. Boze burgers speelden het klaar om een vermeende bandiet gevangen te nemen die ervan werd verdacht Patrick Kaguzi op 3 november te hebben vermoord; dader en slachtoffer kwamen uit hetzelfde dorp.

De vermeende dader werd gedood en verbrand door een bevolking die normaal gesproken vreedzaam is. De mensen toonden geen pardon. Voordat hij werd gedood, zou de vermeende bandiet de namen hebben onthuld van andere leden van zijn bende die haar wet oplegde in verschillende dorpen van Katana en Kabamba. De bende had verschillende mensen vermoord zonder reactie van de autoriteiten op lokaal of provinciaal niveau.

De gefrustreerde bevolking vraagt aan de autoriteiten om zich deze criminaliteit aan te trekken. Zonder reactie zullen burgers zelf het heft in handen blijven nemen. Een duidelijk signaal.

We moeten zoeken naar andere manieren om bandieten te pakken en eisen dat het veel duidelijker worden welke personen in welke huizen verblijven of resideren.

Ook in Goma

In de stad Goma (Noord-Kivu) is er net zo goed sprake van straatjustitie. Onlangs werden in Goma twee jongeren van 20 en 23 jaar gestenigd door inwoners van Mugunga. De vermeende dieven hadden naar verluidt een zak bonen gestolen. Een paar uur later werden ze geklist door verkoopsters van een kleine lokale markt. Terwijl deze vorm van ‘volksjustitie’ zich uitbreidt, zwijgt de officiële justitie.

Recht niet in eigen handen nemen

Volgens een advocaat van de balie van Goma zegt de Congolese wet dat niemand het recht in eigen handen mag nemen omdat burgers een beroep moeten doen op de officiële autoriteiten om recht te spreken. Als een persoon zelf voor rechter speelt, kan hij of zij door een rechtbank worden veroordeeld omdat recht spreken een taak van de overheid is. Als burgers zich tekort gedaan voelen, moeten ze naar de rechter stappen om hun belangen en rechten te verdedigen. “We moeten elke keer de rechtbanken gebruiken om te voorkomen dat we in verschillende valstrikken lopen zonder het te beseffen”, aldus de advocaat.

Soms krijgen jongeren in Goma dieven te pakken en bellen ze de politie om hen over te dragen aan de autoriteiten. Maar een paar dagen later worden dezelfde dieven vrijgelaten en lopen ze weer vrolijk rond in de wijken van de stad. Dit baart de slachtoffers zorgen. Deze situatie verklaart waarom mensen soms het recht in eigen handen nemen en geen echte justitie zien in Congo.

Jongeren geïnterviewd door CongoForum bevestigen: “We vangen vaak dieven en geven ze aan de politie om recht te laten geschieden. Nu worden dezelfde dieven vrijgelaten na een paar dagen in de gevangenis te hebben doorgebracht, daarom zijn we in gevaar. Om deze reden hebben we ooit zelf een bandiet gearresteerd. We vermoordden hem en de zaak was achter de rug. Onze autoriteiten moeten een einde maken aan de praktijken van deze dieven die ons pijn doen, vooral in de avonduren.”

© CongoForum – Paulin Munyagala, 27.11.19 (rok)

Beeld – bron: CongoForum

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.