Gouverneur van Ituri afgezet wegens wanbeheer (CongoForum)

BUNIA – De gouverneur van de provincie Ituri (in het Noordoosten van de Democratische Republiek Congo), Jean Bamanisa Saïdi, werd woensdag ontslagen door een erg grote meerderheid van de parlementsleden uit het provinciale parlement. Bamanisa wordt wanbeheer verweten.

Van de 28 aanwezige parlementsleden stemden er 27 voor de afzetting van de gouverneur. Deze parlementsleden behoren zowel tot de regerende coalitie (FCC/CACH) als tot de oppositie. Slechts 1 persoon onthield zich bij de stemming over de motie van wantrouwen.

Volgens de motie van wantrouwen was er sprak van grof wanbeheer in het openbaar domein en werden de provinciale députés niet gerespecteerd. Er waren ernstige vragen over het gebruik van centrale overheidsmiddelen voor de ontheemden uit de streek van Djugu, de aankoop van tien politievoertuigen voor erg veel geld en de verkoop van 12 goudstaven in beslag genomen door de militaire justitie ten behoeve van de Congolese staat. Andere verwijten hadden te maken met het slechte onderhoud van de wegen en de opzettelijke schending van een overeenkomst met de petroleumsector.

Nadat de Congolese nationale politie (PNC) de toegang tot de plenaire zaal had verhinderd, verzamelden de afgevaardigden van Ituri zich in de kamer waar het Bureau van de provinciale assemblee zich bevindt, aldus diverse Congolese media.

Bamanisa werd in april verkozen tot gouverneur van deze door geweld geteisterde provincie. Hij was een onafhankelijke kandidaat, maar was ooit lid van het FCC, het enorme platform onder leiding van voormalig president Joseph Kabila.

© CongoForum, 22.11.19

Beeld: Jean Bamanisa Saïdi

Bron: Zoom Eco

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.