Minister Lomeya keurt minnelijke schikkingen met verkrachters af (CongoForum)

KINSHASA – Minnelijke schikkingen met personen die hebben verkracht of geïntimideerd, moeten worden aangeklaagd en fel bestreden. De minister van Staat voor Gender, Gezin en Kinderen, Béatrice Lomeya, lanceerde die oproep afgelopen maandag in Kinshasa. Gedurende 16 dagen zijn er in heel Congo acties tegen geweld tegen vrouwen. Dat meldde Radio Okapi.

Volgens Lomeya is het kwalijk om buiten justitie om schikkingen te treffen met verkrachters en personen die anderen hebben geïntimideerd. “We moeten ouders doen inzien dat ze met een schikking wel wat dollarbiljetten krijgen maar ook het leven van het kind belasten”.

Kinderen die het slachtoffer zijn van seksueel geweld moeten compleet worden verzorgd, meent de minister van Staat. Daders mogen niet ongestraft blijven. Lomeya keurt financiële schikkingen af en vindt dat zo de kinderen worden opgeofferd. “De kwestie moet volledig worden onderzocht”.

Daders van seksueel geweld intimideren dikwijls hun slachtoffers. Ook dat dient aangepakt. “Er is werk aan de winkel. Dit zit ingebakken in de gemeenschappen. Maar als we het bewustzijn blijven versterken en meer bestraffen, zal hier hopelijk over een paar decennia een einde aan komen”.

De minister van Staat voor Gender, Gezin en Kinderen lanceerde de ‘16 dagen van activisme’ om een einde te maken aan geweld tegen vrouwen. Dat gebeurde in aanwezigheid van onder meer VN-vrouwen, UNFPA en vertegenwoordigers van het Joint Human Rights Office van de Verenigde Naties, Canada en Zweden.

© CongoForum, 27.11.19 (rok)

Beeld: Béatrice Lomeya
Bron: Présidence RDC

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.