Uitblijven van regen verontrust in Lubumbashi (CongoForum)

LUBUMBASHI – Het traditionele regenseizoen laat al twee maanden op zich wachten in de DR Congo. De boeren maken zich zorgen over de aanhoudende droogte, bericht Deutsche Welle.

In sommige landen van Afrika heeft het al flink geregend, maar in het zuiden van Congo is de situatie momenteel heel anders. In Lubumbashi bijvoorbeeld wachten ze nog altijd op regenbuien; normaal gezien breekt daar in september al het regenseizoen aan. De boeren hebben te kampen met een grote hitte, en maken zich zorgen over de voortdurende droogte. Normaal gezien wordt er in de maanden oktober en november gezaaid.

“De producten van onze akkers verdrogen door de ernstige warmte”, vertelt een plaatselijke boerin. “Kijk naar de amarant of andere gewassen”. Anderen bevestigen de problemen als gevolg van de hitte. De ‘ndembi’ (bieslook) gaan kapot door de warmte. We hebben nu temperaturen boven de 35 graden”.

De rare temperaturen en de droogte worden gekoppeld aan de klimaatverandering en de ontbossing, zeggen sommige waarnemers. “Rond de stad Lubumbashi is er spraken van een toenemende ontbossing”, stelt klimatoloog Augustin Matete. “De verharding van een aantal toegangswegen heeft ook een impact. Zulke wegen zouden we gewoon kunnen laten begroeien met gras of kruiden. We kunnen ook bomen planten langs de grote invalswegen”.

Matete wijst ook op de afname van de plantengroei rondom de stad. Ook dat zou een rol spelen.

In andere landen in Zuidelijk Afrika heerst ook al sinds weken een ongebruikelijke droogte. In landen als Mali, Niger en Kameroen valt dan weer opvallend veel regen.

© CongoForum, 05.11.19

Beeld – bron: Deutsche Welle

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.