Advocaten in Lubumbashi zijn agressie en vernederingen kotsbeu (CongoForum)

LUBUMBASHI – De advocaten van Lubumbashi veroordelen de agressie, de intimidaties en de voortdurende vernederingen door politiemensen en militairen waarvan zij het slachtoffer zijn. Als teken van protest tegen die misbruiken hebben ze daarom al een vijftal dagen al hun tussenkomsten voor de rechtbanken en krijgshoven opgeschort. Dat werd onlangs beslist door de plaatselijke balie.

In de loop van november werden drie advocaten tijdens hun dienstverlening aangevallen en in elkaar geslagen door politiemensen van Lubumbashi, berichtte Radio France Internationale. Dit wordt stilaan een gewoonte, getuigt meester Thimothée Mbuya, advocaat bij het Hof van Beroep van Lubumbashi. “De Grondwet zegt dat advocaten hun cliënten moeten bijstaan in elke fase van een procedure. Maar er zijn plaatsen waar advocaten zich gewoon niet meer kunnen vertonen. Als je er als advocaat toch op aandringt, krijg je zelfs van politiemensen klappen alsof je een kind bent of één of ander vulgair type.”

De advocaten kunnen zich hiertegen maar moeilijk verdedigen en doen er momenteel liever het zwijgen toe. En dat maakt nu net deel uit van het probleem, legt meester Jean Jacques Kadima van de ngo Accès à la Justice (ACAJ, Toegang tot Justitie) uit. “Zolang je dit niet veroordeelt, zet dit de daders ertoe aan om nog meer toe te slaan. Als je dit wel publiek aanklaagt, voelen de daders zich geviseerd. Ik denk dan ook dat ze zich de komende dagen niet direct nog zullen roeren.”

Van zijn kant meldt Advocaten zonder Grenzen gevallen waarbij advocaten die hun cliënten in de gevangenis willen opzoeken, pesterijen moeten ondergaan.

De advocatenstaking laat zich al voelen in het justitieel apparaat. Het militair gerecht van Lubumbashi heeft de behandeling van een aantal zaken al moeten uitstellen omdat aan de beschuldigden geen juridische bijstand kon worden gegeven.

© CongoForum, 08.12.19 (pvb)

Beeld: advocaat Timothée Mbuya
Bron: Adiac-Congo

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.