Centraal-Kasaï: ongeveer 100 vrouwen verwacht voor campagne om fistels te behandelen (CongoForum)

KANANGA – De provinciale overheid van Centraal-Kasaï lanceerde op zaterdag 7 december in Kananga de gratis campagne voor het repareren van obstetrische fistels. Ongeveer 100 vrouwen met fistels zijn het doelwit van deze campagne, die gefinancierd wordt door het Bevolkingsfonds van de Verenigde Naties (UNFPA) via het Central Emergency Response Fund-project, oftewel CERF.

Bij de lancering van de campagne zei de chef van de provinciale gezondheidsdivisie, Dr. Eugenie Misenga, dat de veiligheidscrisis in de regio het aantal vrouwen met obstetrische fistels heeft doen toenemen, meldt Radio Okapi. Dr. Misenga is ervan overtuigd dat deze actie niet alleen hoop zal bieden aan de patiënten, maar ook aan veel families. Ze vindt dat alleen hoogwaardige gezondheidszorg de provincie kan helpen om deze complicatie te voorkomen.

Van zijn kant riep een vertegenwoordiger van UNFPA in Kasaï de politieke autoriteiten op om vroegtijdige huwelijken te ontmoedigen, omdat de meeste gevallen van fistels worden aangetroffen bij jonge meisjes.

Provinciaal minister van Volksgezondheid Mubiayi Buabua wil dat de inwoners van de provincie zich meer eigen maken hoe je fistels bij vrouwen kan behandelen en repareren. Volgens de minister levert de campagne een waardevolle bijdrage aan het herstel van het sociale weefsel van Centraal-Kasaï, dat werd vernietigd tijdens de veiligheidscrisis. Vrouwen die tijdens deze campagne worden ondersteund, ontvangen ook ‘kits’ voor hun sociaal-economische re-integratie.

© CongoForum, 09.12.19 (rok)

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.