Economie van Ituri getroffen door onveiligheid en erg slechte wegen (CongoForum)

BUNIA – De acties van de gewapende groep CODECO en de verslechtering van verschillende stukken weg hebben een impact op de economie van Ituri, zegt de werkgeversorganisatie FEC (afdeling Djugu). De organisatie verwijst naar de stijging van de prijzen van levensmiddelen en basisbehoeften op de markten in Bunia en in Mungwalu, een mijnstadje op 80 kilometer ten noorden van Bunia. Dat meldt Radio Okapi.

Een bassin van 10 kilogram groene bonen wordt verhandeld tegen 16.000 of zelfs 20.000 Congolese frank, een stijging van 13.500 frank in vergelijking met het verleden. Dezelfde hoeveelheid maïs steeg in prijs van 3.500 naar 5.500 Congolese frank in Bunia. Sommige verkoopsters op markten melden dat bonen en andere voedingsmiddelen uit Oeganda komen. Anders zouden de prijzen van deze artikelen op de markt zijn verdubbeld.

Deze prijsstijging is te wijten aan de verslechtering van de weg Bunia-Mahagi, zeggen handelaren. Sommige boeren worden gedwongen om voedsel op motorfietsen te vervoeren. Dat komt niet tegemoet aan de grote vraag naar voedsel in verschillende stedelijke centra, waaronder Bunia en Mongwalu.

Dezelfde bronnen betreuren ook de acties van gewapende mannen, die verhinderen dat mensen hun akkers kunnen bewerken, vooral dan in Djugu, dat als de graanschuur van Ituri wordt beschouwd.

De president van de FEC / Djugu zegt de provinciale autoriteiten de problemen kennen maar niets ondernemen. Een reactie van de provinciale minister van Openbare werken en Infrastructuur is niet bekend. Maar sommige bronnen onthullen dat de rekening van de provincie bevroren is als gevolg van de politieke crisis tussen de provinciale assemblee en provinciegouverneur Jean Bamanisa.

© CongoForum, 18.12.19 (rok)

Beeld – bron: Bunia Actualités

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.