Hoge bevolkingsgroei is een zware uitdaging voor een Congo dat zichzelf wil ontwikkelen (CongoForum)

KINSHASA – De sterke bevolkingsgroei in de DR Congo – naar schatting meer dan 3% – is een serieuze uitdaging voor het land. « Dit is moeilijk te verzoenen met de vereisten en aspiraties van een land dat wil evolueren », zeggen experts. Dat bleek op een nationale conferentie over gezinsplanning, die donderdag werd afgesloten in Kinshasa.

De conferentie werd georganiseerd door het ministerie van Volksgezondheid. Volgens de deelnemers moet gezinsplanning een nationale prioriteit worden als Congo erin wil slagen om tegen 2030 een land te worden dat tot de jonge groeiers mag worden gerekend.

Op basis van huidige demografische cijfers kan je zeggen dat 46% van de Congolezen jonger is dan 15 jaar. Een belangrijk gegeven om mee rekening te houden. Het wordt een uitdaging om die grote groep jongeren te helpen met hun toekomstige huishouden en seksueel leven, zeggen de experts.

In de voorbije 5 jaar zou het gebruik van contraceptie zijn verbeterd. Dat zou het aantal geboortes wat hebben afgeremd. Een degelijke gezinsplanning kan Congo helpen om zichzelf beter te ontwikkelen, is de onderliggende gedachte.

Een strategisch plan van de Congolezen mikt erop om het gebruik van voorbehoedsmiddelen op te krikken en de toepassing van moderne voorbehoedsmethodes aan te moedigen.

© CongoForum, 07.12.19

Beeld – bron: Unicef RDC / Aloha News

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.