Eerste bezoek van Hoge Commissaris voor de mensenrechten aan Congo (CongoForum)

KINSHASA / BUNIA – De Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN, Michelle Bachelet, brengt haar eerste bezoek aan de DR Congo. Donderdagochtend arriveerde ze in Bunia (Ituri). Daar bezocht ze de gouverneur, de veiligheidstroepen en de verschillende gemeenschappen.

Het is de eerste stap in een vijfdaags bezoek voordat ze naar Kinshasa gaat voor meer politieke bijeenkomsten. Dit bezoek vindt plaats in een zeer specifieke context, namelijk simultaan met de viering van de eerste verjaardag van de eerste vreedzame overgang in Congo, berichtte RFI.

Ituri aandoen was bijna een must, het kantoor in Congo heeft zojuist een rapport gepubliceerd dat wees op mogelijke misdaden tegen de menselijkheid, en zelfs genocide in deze provincie. Sinds december 2017 zijn er minstens 701 mensen vermoord, voor meer dan de helft personen uit de Hema-gemeenschap. Groepen van de Lendu traumatiseerden de Hema-bevolking om zo hun land terug te krijgen. Er vonden geweldscènes plaats die deden denken aan de ergste uren van de Ituri-oorlog tussen 1999 en 2003. De Europese Unie en de VN hadden grote moeite om een einde aan die oorlog te maken.

Het Internationaal Strafhof probeert nog steeds de misdaden die daar zijn begaan te veroordelen. Een van de doelstellingen is het voorkomen dat de Ituri-oorlog weer opflakkert.

De tweede fase van de reis speelt zich af in Kinshasa, zonder zelfs maar te stoppen in Goma, het VN-operatiecentrum in het oosten, omdat de Hoge Commissaris veel te doen zou hebben in de hoofdstad, legt haar omgeving uit. Er zijn verschillende vergaderingen gepland, waaronder twee met de autoriteiten van het land. De regering komt op de eerste plaats, vermoedelijk de premier en de belangrijkste leden van zijn team.

Helemaal aan het einde van de reis, op maandag 27 januari, zou Michelle Bachelet president Félix Tshisekedi zelf moeten ontmoeten.

Dit is een eerste bezoek voor Michelle Bachelet. Al bijna zes maanden wijzen verschillende mensenrechtenorganisaties op de ondermijning van de vrijheid van betogen en de vele aanvallen op de persvrijheid.

© CongoForum, 25.01.20 (rok)

Beeld: Michelle Bachelet in Bunia
Bron: UN News

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.