Félix Tshisekedi acht ontbinding parlement niet helemaal uitgesloten (CongoForum)

LONDEN – “Het is niet helemaal uitgesloten dat ik het parlement zal moeten laten ontbinden”. Dat verklaarde president Félix Tshisekedi zondag in Londen bij een ontmoeting met Congolezen die in Groot-Brittannië leven.

Tshisekedi nuanceert wel zijn woorden. “Sommigen zeggen dat ik dit jaar de Nationale Assemblee zal ontbinden. Maar dat kan ik alleen doen als er een crisis is.” Alleen als blijkt dat ik in mijn opdracht wordt gedwarsboomd, zal ik genoodzaakt zijn om de Nationale Assemblee te laten ontbinden, is de boodschap van het staatshoofd.

De president is niet tevreden over het feit dat sommige ministers uit de regerende coalitie onder druk worden gezet. “Niet al onze landgenoten worden gedreven door goede bedoelingen. Niet iedereen in de coalitie is gehecht aan de overwinning van het volk. Ik ben aan de macht dankzij de wil van het volk en van God. Niet omdat één man dat heeft gewild. Het is mijn missie om het volk te dienen. Al wie zich hiertegen verzet, zal worden gestraft, zeker als het gaat om een minister die werd benoemd door mij”.

Tshisekedi herinnert de ministers van het FCC – het kamp van Joseph Kabila – er dagelijks aan dat ze documenten hebben ondertekend. “Tot nu toe heb ik nog niet meegemaakt dat een minister zich verzette tegen mijn beslissingen. Maar sommige ministers zeggen me wel dat er druk op hen wordt uitgeoefend. Sommigen vragen aan die ministers om hun werk niet te doen zoals ik dat wil uitgevoerd zien”. Wie niet doet wat ik wil, zal worden ontslagen, is de waarschuwing van de president.

‘Geen gevaar voor balkanisering’

Sommige Congolezen zijn bang voor een ‘balkanisering’ van hun land. “Met mij als president zal daar geen sprake van zijn”, belooft Tshisekedi. “We zullen géén centimeter grond afstaan”. Hij doet de geruchten over een opsplitsing van Congo af als ‘afleiding’.

De president weet dat ook sommige Congolezen mee verantwoordelijk zijn voor het geweld in het oosten van het land. “Bij de rebellen van het ADF zijn er ook Congolezen. Het moet gedaan zijn met het manipuleren van de Congolezen. Laat jullie niets wijsmaken: de crisis in Beni heeft niets te maken met buitenlandse agressie. Het gaat om een complot van vijanden van Congo, met inbegrip van sommige landgenoten. Zij willen ertsen verhandelen, doden en onze rijkdommen plunderen”.

© CongoForum, 20.01.20

Beeld – bron: La Prunelle Verte

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.