Katholieke leken aan Tshisekedi: “Ontbind Nationale Assemblee als die negatieve signalen blijft geven” (CongoForum)

KINSHASA – Het comité van katholieke leken CLC heeft naar aanleiding van één jaar presidentschap van Félix Tshisekedi een boodschap verspreid aan het adres van de president. Dat meldde Mediacongo.

Het CLC doet een aantal voorstellen en moedigt het staatshoofd aan om de Nationale Assemblee naar huis te sturen ‘als die negatieve signalen blijft uitsturen’ en blijft belemmeren dat er genoeg gebeurt om in te spelen op ‘de reële verwachtingen van de bevolking en onze partners’.

Volgens het CLC moet Tshisekedi zich losmaken van het idee dat er een ‘rechtvaardige en evenwichtige machtsdeling’ moet zijn en moet hij voorrang geven aan criteria zoals competenties, integriteit en verantwoordelijkheid.

De katholieke leken willen dat de president bekwame magistraten benoemt op hoge functies bij justitie, rechters die zich niet laten omkopen en die opgewassen zijn tegen alle vormen van politieke druk. Verder moet Tshisekedi de politieke krachten mobiliseren rond de belangrijkste kwesties en de belangrijkste hervormingen die nodig zijn voor het land. Hij moet zorgen voor een goede werking van de staatsinstellingen, gerechtigheid bevorderen, de strijd tegen corruptie en mensenrechtenschendingen initiëren en in de toekomst investeren.

© CongoForum, 25.01.20 (rok)

Beeld: Félix Tshisekedi (links) en Joseph Kabila
Bron: AfricaNews

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.