Minister van Communicatie pleit voor nieuwe staten-generaal van de pers (CongoForum)

KINSHASA – Moet er opnieuw een staten-generaal van de Congolese pers worden georganiseerd ? De minister van Communicatie, David Jolino Makelele, vindt van wel, bericht Radio France Internationale.

Afgelopen zaterdag praatte de minister in een restaurant in Gombe met bedrijfsleiders uit de media en vertegenwoordigers van beroepsverenigingen. Het ging om een informeel diner.

Volgens één baas uit de mediasector heeft het geen zin om nogmaals een grote hoogmis te organiseren maar is het tijd voor actie. “We weten welke maatregelen moeten worden genomen”.

De voorzitter van de nationale persbond UNPC, Kasonga Tshilunde, zegt dat het aan de sector zelf toekomt om een staten-generaal bijeen te roepen, en niet aan politici of bewindslieden. Hij wil dat de politiek zich niet mengt in de werking van de media. “De pers moet apolitiek en neutraal zijn en ten dienste van iedereen staan”, luidt het.

Tshivis Tshivuadi van Journaliste en danger (JED) heeft geen bezwaar tegen een mogelijke betrokkenheid van het bevoegde ministerie. “Maar de mensen uit het beroep moeten wel de oplossingen voorstellen”.

Volgens Jolino Makelele is dat laatste ook het opzet. Hij noch zijn medewerkers zouden deelnemen aan bijeenkomsten van personeel uit de media, klinkt het. De minister hoopt wel ‘grote hervormingen’ op stapel te zetten op basis van een staten-generaal. Hij droomt van een vernieuwing van de Congolese pers.

© CongoForum, 20.01.20

Beeld : minister David Jolino Makelele

Bron : Actualité.cd

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.