Oppositie: “Tshisekedi is wel erg slecht geplaatst om te beweren dat alles beter zal gaan in 2020” (CongoForum)

KINSHASA – In zijn Nieuwjaarsboodschap noemde president Félix Tshisekedi het herstel van de vrede zijn belangrijkste prioriteit. Verder had hij het over de infrastructuurproblemen en over de verbetering van de dagelijkse leefomstandigheden van de bevolking. De woordvoerder van Adolphe Muzito, coördinator van het politiek platform Lamuka, reageert alvast bijzonder kritisch op de presidentiële toespraak.

Volgens Steve Kivuata blijft het staatshoofd de werkelijkheid gewoon ontkennen door de bevolking te doen geloven dat hij sociale rechtvaardigheid wil terwijl meer dan 200.000 onderwijzers niet betaald worden, het wegennet in een slechte staat is, er overstromingen zijn en in het oosten de bevolking vermoord wordt.

“Ik vrees dus dat hij jammer genoeg in 2020 gewoon voort zal gaan met beloven. Hij zal veeleer nieuwe beloften uitvinden dan met nieuwe, concrete acties uit te pakken”, denkt Kivuata.

En wat die andere prioriteit van president Tshisekedi betreft – de strijd tegen de corruptie – herinnert de oppositie aan de ‘verdwijning van 15 miljoen dollar’: een zaak waar tot dusver nog steeds geen opheldering is in gebracht.

“Hij praat wel steevast over de strijd tegen de corruptie, maar is zelf niet in staat om een antwoord te geven op die verdwenen 15 miljoen dollar waarin zijn eigen kabinet is betrokken, net zomin als over de vele onderhandse deals waarbij sommige leden van zijn kabinet direct waren betrokken. Hij is dus wel erg slecht geplaatst om ons aan te kondigen dat het in 2020 allemaal beter zal gaan terwijl hijzelf nog geen enkel geloofwaardig signaal heeft gegeven. Wij denken dus dat hij vooral voort zal gaan met zijn politiek van beloven. Wij zullen nog maar eens zijn mislukking moeten vaststellen en als oppositie zullen we dit jaar nauwgezet elke stap volgen. Het presidentschap dat hij nu uitoefent, heeft hij immers niet verdiend”, besluit Kivuata.

© CongoForum, 02.01.20 (PVb)

Beeld: Steve Kivuata (Lamuka)
Bron: Mediacongo

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.